IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 ноември

07:39 | 12.11.10 г.
Преглед на печата за 12 ноември

Данък "колиба" ще замени данък "лукс"
в. Сега

Ден след като ГЕРБ се сети, че е дясна партия, и реши да не натоварва с по-високи данъци собствениците на палати, управляващите решиха да обложат паянтовите постройки. Имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък сгради, от догодина ще се облагат със стандартната ставка на налога за съответната община. Това предложение на финансовото министерство е вкарано в проектозакона за местните данъци и такси, заяви вчера пред "Сега" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Имотите с оценка под 1680 лв. са най-вече селски паянтови къщи. Досега те не се облагаха, защото приходите от тях не могат да покрият разходите на общините по събирането на данъка.

България губи доверието на ЕС за охраната на външните граници
в. Сега

Евросъюзът отправи сигнали към България, че не вярва на обещанията й да се справи с охраната на външните граници на съюза след влизането си в Шенген. Според плана за изпълнение на техническите критерии това трябва да се случи през март 2011 г. и родните власти от месеци уверяват, че всичко е наред. Само преди ден обаче правителствата на Франция и Холандия призоваха ЕС да отложи приемането на България и Румъния в Шенген поне до излизането на летния мониторингов доклад на ЕК за напредъка на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Още не е ясно ще има ли уволнени магистрати за скандала "Приморско"
в. Сега

Висшият съдебен съвет не е решил нито едно от петте дисциплинарни дела, които започнаха след скандала "Приморско" още през лятото. Заради получено от техни роднини право на строеж като крайно нуждаещи се от уволнение са заплашени съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов и шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Дисциплинарно дело има и срещу получилата правото Деница Урумова, която е дъщеря на висшия магистрат и младши съдия в Благоевград.

Ковачки намери пари за Брикел
в. Стандарт

Собственикът на ТЕЦ "Брикел" Христо Ковачки е осигурил финансова гаранция за изграждане на сероочистваща инсталация в централата. Това беше едно от поставените от Министерството на околната среда и водите условия, за да продължи да работи ТЕЦ-а. Екоминистерството е получило писмо от банка, в което се потвърждава, че е отпусната кредитна линия в размер на 58,8 млн. лв. за пречистващи съоръжения в "Брикел" за изхвърляните във въздуха вредни газове. Фабриката вече е работила над отпуснатите й от ЕС часове и ще може да продължи дейността си само ако закупи допълнителни права за емисии на въглероден диоксид във въздуха. Собственикът трябваше да изгради сероочистваща инсталация на три от котлите на централата, но досега това не е направено.

Младенов закрива седем дипломатически мисии
в. Новинар

Дипломатическите мисии на България в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Мексико, Тунис и Тайланд ще бъдат закрити. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов и допълни, че предложението вече е внесено за обсъждане в Министерския съвет. За поддържането на българските интереси в тези страни ще бъдат акредитирани наши посланици от трети страни. Министърът подчерта, че решението за закриване на мисиите точно в тези държави не трябва да се тълкува като оценка за развитието на отношенията ни с тях. Той уточни, че причините са чисто финансови и са свързани с оптимизиране на работата на Министерството на външните работи.

Опасна комбинация: Храните поскъпват при замръзнали доходи
в. Дневник

Икономиката е заплашена от допълнително свиване на потреблението, след като през последните месеци основните хранителни продукти ускориха поскъпването си. Това предупредиха икономисти и представители на бизнеса пред "Дневник".

В момента цените на продукти като брашно, хляб, олио и млечни изделия вървят нагоре, което е следствие от поскъпването на зърното през лятото. Всичко това се случва на фона на все още замразените доходи. В България над една трета от домакинските разходи отиват за храни и напитки.

Веригите се насочват към магазини с каси на самообслужване
в. Дневник

Касите на самообслужване започват да навлизат и в търговските вериги в България. След като в няколко магазина наред с традиционните каси се появиха и такива, на които клиентите сами маркират продуктите си, българската верига "Промаркет" отвори първия магазин, базиран изцяло на каси на самообслужване.

Това съобщиха от компанията в сряда. Според специалисти предлагането на допълнителни услуги като по-бързото преминаване през каса без касиер е един от начините търговците да отговорят на агресивното навлизане на магазините, които разчитат основно на ниски цени, или т.нар. дискаунтъри. Освен в обектите на "Промаркет" каси на самообслужване има в магазина на "Карфур" в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още