IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: С предложения бюджет 2011 няма да излезем от кризата

Коалиция за България няма да подкрепи бюджета на първо четене

14:23 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: С предложения бюджет 2011 няма да излезем от кризата

С така предложения от правителството на ГЕРБ държавен бюджет за 2011 г. няма да излезем от кризата. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на първо четене на бюджет 2011.

Станишев отбеляза, че въпреки че планирания БВП за 2011 г. е с около 8 млрд. лв. по-висок от този през 2008 г., заложените приходи, са почти 3 млрд. лв. по-малко от тези през 2008 г. Според него това е знак за неточни разчети.

Той припомни, че в бюджета за тази година първоначално от ГЕРБ планираха с 2 милиарда лева повече приходи от 2009 г., а сега се очертава те да са с 2 милиарда лева по-малко.

Станишев обърна внимание, че управляващите планират 340 милиона лева от средствата от здравни вноски, които по принцип отиват в НЗОК, за следващата година, да се прехвърлят към Министерството на здравеопазването за здравни дейности, които би трябвало да се поемат от държавата.

Не се прави обещаната административна реформа, заяви още Станишев. Той посочи, че въпреки съкращенията в администрацията, за следващата година са планирани 128 милиона лева повече административни разходи, отколкото за тази.

Относно факта, че няма да се променят пенсиите догодина, Станишев коментира, че като се има предвид натрупаната инфлация за около две години, то пенсиите, ще бъдат намалени с 10%.

Той добави, че парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи на първо четене бюджет 2011, обаче има много предложения за промени в приходната и в разходната част, които ще бъдат направени между първо и второ четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още