IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно забавя спада си през септември

Почти незначителен ръст се отчита в търговията с текстил, дрехи и обувки и тази с храни и напитки

11:40 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оборотът в търговията на дребно забавя спада си през септември

През септември оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намалява с 0,5% в сравнение с предходния месец, показват предварителни сезонно коригирани данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през август в раздела бе отчетен спад от 0,8% след лек ръст от 0,1% през юли.

На годишна база през месеца оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно коригирани данни, отбелязва спад от 4,7%. През август бе отчетен спад от 4,3 на сто, а през юли понижението бе отново с 4,7%.

В сравнение с предходния месец оборотът през септември нараства незначително в търговията с текстил, облекло и обувки - с 0,5%, и в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,3%. Във всички останали дейности е отчетен спад, който достига 1,4% в търговията с фармацевтични и медицински стоки и 0,9% в търговията с автомобилни горива и смазочни материали.

На годишна база незначителен спад е регистриран в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,2%. В търговията с фармацевтични и медицински стоки и търговията с компютърна и комуникационна техника намалението достига съответно 9,8 и 9,4%. В търговията с автомобилни горива и смазочни материали спадът е близък до средния за раздела - с 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още