IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 ноември

07:57 | 10.11.10 г. 1
Преглед на печата за 10 ноември

Данък "лукс" надвисва и над бизнес имотите
в. Дневник

След три седмици обсъждане идеята за данък "лукс" за недвижимите имоти се връща в първоначалния си вариант още от пролетта, но с една съществена промяна. Днес финансовото министерство ще внесе в правителството промени в Закона за местните данъци и такси, според които допълнително ще се облагат всички сгради с оценка над 300 000 лв.

Това означава, че освен за жилища данъкът ще се плаща и за офис, търговски и производствени сгради над тази стойност. Експерти коментираха, че на практика се изкривява смисъла на данък "лукс", защото от санкция за замразяването на средства в непроизводствени активи се превръща в санкция за инвеститорите в нови сгради и за бизнеса.

Държавата и Симеон се оплетоха в искове
в. Дневник

Държавата ще заведе иск за връщане на дворците "Враня" в София, "Царска Бистрица" и "Ситняково" и ловната хижа "Саръгьол" в Боровец. Това съобщи за "Дневник" Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие.

По-голямата част от тези имоти бяха реституирани от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, докато Сакскобургготски беше премиер, като за основание послужи решение на Конституционния съд от края на 90-те години.

В същото време Сакскобургготски води дела за връщането на още 1400 дка от "Враня", двореца "Кричим" край Пловдив, както и срещу мораториума да ползва имотите, наложен от парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака", до приемането на специален закон. Към момента такъв закон не е приет и дори не е написан.

Чужд инвеститор ще прави завод за хартия
в. Стандарт

Чуждестранен инвеститор, който има вложения в община Балчик, иска да вдигне завод за хартия, съобщи кметът Николай Ангелов. Фирмата вече оглежда парцели и планира да разкрие над 100 работни места. Ангелов допълни, че в Балчик е на път да се изгради и топлоцентрала, която ще произвежда енергия от слама. Английската фирма вече има всички разрешителни за това и чака само лиценз от ДКЕВР за производство на ток.

Удължават живота на АЕЦ “Козлодуй”
в. Стандарт

АЕЦ "Козлодуй" предприема действия за удължаването на живота на V и VI блок, заяви пред БНР новият изпълнителен директор на Първа атомна Костадин Димитров. Скоро предстои обявяването на обществена поръчка за изследване и анализ на ресурса на реакторите. Централата преговаря с руската компания ТВЕЛ за намаляване на цените на свежото ядрено гориво. Димитров обяви още, че АЕЦ "Козлодуй" ще настоява енергийният регулатор да позволи по-големи количества ток от централата да се търгуват на свободния пазар. В момента 70% от произведения ток отива за регулирания, а целта е намаление с 10%.

Изсветляват сивата икономика с ваучери за храна
в. Новинар

Употребата на ваучери за храна ще увеличи със 7 процента потреблението на такива продукти от домакинствата. В супермаркетите ще бъдат похарчени 12 млн. лв. повече през тази година, което ще повиши приходите от ДДС с 2,4 млн. лв.
Това съобщи вчера Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индъстри Уоч”. Според изследването на икономистите, ако квотата за ваучери за храна се увеличи допълнително с 10 млн. лв. годишно, то позитивният ефект върху икономиката ще е в рамките на 440 000 лв. В момента квотата за ваучери за тази година е 171,6 млн. лв. Въпреки че допълнителната квота ваучери ще е за сметка на държавния бюджет, това ще стимулира икономиката и ще доведе до нейното изсветляване, смята икономистът Димитър Чобанов.

Парите за детски може и да не стигнат до края на годината
в. Сега

Над 40 млн. лв. може да не стигнат на социалното министерство, за да изплати навреме детските надбавки в края на годината. Това става ясно от програмния отчет на ведомството за 9-месечието. В него е записано, че по закон са гласувани 365 млн. лв. за подпомагане на семействата с деца тази година, а по план трябват 483.7 млн. лв. Недостигът е над 118 млн., колкото горе-долу са необходимите средства за едно тримесечие.

Външно раздало 4.7 млн. лв. бонуси насред кризата
в. Сега

Над 4.7 млн. лв. е раздало външното ни министерство за допълнително материално стимулиране на служителите си от началото на 2008 до края на 2009 г. Това става ясно от одита на Сметната палата за този период. Щедрите бонуси са раздавани при двама министри - Ивайло Калфин и Румяна Желева.

Рекордна е сумата за 2008 г., когато дипломатите са възнаградени с 3 258 792 лв. върху заплатите. Парите са от икономисани щатове - между 100 и 150 са били незаетите длъжности през този период. През 2009 г. стимулите за служителите на Външно са двойно по-малко - 1 479 914 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgf
преди 13 години
Много моля да не се говори за детски надбалки. Такива няма в България от времето на тройната коалиция и министър Масларова/МТСП. Днес те се наричат - "Помощи за отглеждане на деца". Така, че няма да стигнат пари за някакви помощи. Още повече за деца. Така е като няма ограничения за броя на децата, както е в Нитай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още