IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители искат да изнасяме само сертифицирано вино

В момента на руския пазар сме в най-ниския ценови клас, а потребителите не знаят, че пият български продукт

14:41 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Производители искат да изнасяме само сертифицирано вино

Виното за износ да се изследва в независими лаборатории и да получава сертификат – това предлагат фирмите от Асоциацията на българските винари, съобщи главният секретар на организацията Росица Кючукова.

В момента на руския пазар продаваме продукцията си в най-ниския ценови клас и не можем да убедим партньорите си, че българското вино е качествено, твърдят от асоциацията.

По данни на московската митница тази година българското вино заема 5% пазарен дял в руската столица за първите девет месеца на 2010 г. За сравнение – за деветмесечието на 2009 г. сме имали 8% пазарен дял. Финансовите постъпления на бранша от експорта на вино са намалели с 25%, заяви Кючукова.

Сериозна конкуренция ни създават традиционни производители като Испания, Италия и Франция, които предлагат на руския пазар вино за 0.55 – 0.65 евро литъра.

„Техните вина не са по-хубави от нашите от същата категория, но са по-популярни“, твърдят от асоциацията.

„Голяма част от изнесеното в Русия вино е наливно и често потребителите не знаят, че пият български продукт. Например на менюто в ресторанта може да пише, че продуктът е произведен в Европа“, коментира Кючукова.

Според нея старите български марки като Меча кръв и Лудогорско отдавна са компрометирани. Те се оказали незащитени и руски, молдовски и украински фирми са се възползвали от ситуацията.

Затова фирмите предлагат да се разработят нови търговски марки, които да се рекламират и наложат като български.

Производителите искат още да им се даде свободата да експериментират и да опитват нови технологии и практики.

По повод предстоящото посещение на руския премиер Владимир Путин в София организацията предлага правителството да преговаря за протекционистични мерки: да получим право на безмитен износ за Русия, да се преговаря за бартери, да се създадат смесени акционерни дружества или да не се изнася под минимални утвърдени цени.

На глава от населението в Русия годишно се пият 6 литра вино на година плюс 1,7 литра пенливи вина. В България 40% от пълнолетните консумират вино, останалите предпочитат твърдия алкохол, твърдят винарите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още