IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 ноември

07:47 | 08.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 ноември

Здравната каса е облагодетелствала едни болници за сметка на други
в. Сега

Бюджетите на болниците, спускани от здравната каса, са определяни субективно, което е позволило определени лечебници да бъдат облагодетелствани, признаха от НЗОК. Това е доста скандално на фона на недостигащите пари и орязания бюджет за тази година.

Дисбалансът е бил на две нива - още от централата на касата в София и по места в районните каси, но засега от НЗОК отказват конкретни примери.

Турция вече не признава дипломите на българските университети
в. Сега

След като преди години Гърция отказа да признава автоматично дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити, към драстичната мярка прибягна и Турция. Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг. Според него крайното решение е взето заради случаи на фалшиви дипломи и ниско качество.

Решението на Турция да въведе допълнителен изпит ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас. По данни на Дружеството на турските студенти у нас в български университети учат около 6000 души от Турция. Само малка част от тях са потомци на изселници, повечето учат като чужденци срещу високи такси.

Акцизите изядоха 13-ата пенсия
в. Стандарт

Контрабандата и спадът на приходите от акцизи върху цигарите ще изядат парите в бюджета за 13-а пенсия. Приходите от акцизи за цялата 2010 г. ще бъдат с около 300 млн. лв. по-малко от актуализирания план на Агенция "Митници". Това става ясно от отчета на агенцията за приходите до края на октомври. В същото време преди дни се разбра, че в хазната вероятно няма да има пари за 13-а пенсия.

2,885 млрд. лв. са приходите от акцизи на Агенция "Митници" за първите десет месеца на годината, сочат официалните данни, публикувани на сайта й. В същото време актуализираният план на агенцията предвижда за цялата 2010 година от акцизи да бъдат събрани 3,9 млрд. лв. Това означава през ноември и декември да бъдат събирани по 500 млн. лв. Този резултат може да бъде постигнат само ако на 1 ноември контрабандата вече е спряла и цигари без акциз вече не се продават.

РЗС предлага 16-годишните да гласуват
в. Стандарт

Хората на Яне Янев са внесли в парламента свой проект за избирателен кодекс, в който са вписали, че всички българи, навършили 16 години имат право на глас.

В момента право да гласуват имат всички пълнолетни граждани. Аргументите на РЗС са, че младите хора трябва по-рано „да се въвличат в политическите процеси, посочи пред Дарик Александър Димитров, от партията. Това го има в редица държави, включително в Австрия, добави той.

ТЕЦ „Варна” компенсира спрения 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”
в. Новинар

Близо четири пъти повече електроенергия от обичайните нива е произвеждала ТЕЦ „Варна” през последните три седмици, докато шести блок на АЕЦ „Козлодуй” беше спрян, съобщиха от ЧЕЗ. През по-голяма част от периода 18 септември - 4 ноември 2010 г. във варненската електроцентрала на пълна мощност работеха четири от блоковете.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” беше спрян за планов ремонт през втората половина на септември, но поради открити дефекти в системата за защита на реактора срокът за пускане беше удължен.

Млади фермери трябва да връщат европари заради административна грешка
в. Дневник

Млади фермери с проекти за разсадници за декоративни растения по програмата за развитие на селските райони се оказаха поредните "жертви" на административни неуредици.

Кандидатите, следвали стриктно инструкциите за финансиране по мярката "Млад фермер" от програмата, ще трябва да връщат взетите до момента субсидии, защото нямат документ за регистрация от агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, че извършват тази дейност. Такъв обаче не се е изисквал към момента на кандидатстването, а освен това проектите им са били приети и одобрени от фонд "Земеделие" въпреки липсата му.

Случаят засяга 11 микрофирми, до които вече са изпратени покани доброволно да върнат парите, както и още 46, които също имат одобрение без наличния документ.

Започва събарянето на незаконни къщи в Бургас и Несебър
в. Дневник

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) започва премахването на незаконни къщи в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, неправомерно надстроени къщи в стария град на Несебър, както и незаконни постройки по морските плажове, съобщиха от ДНСК.

Общо 44 са обектите които ще бъдат премахнати до края на годината.

От тях 26 са масивни къщи в местността Ченегене скеле в участъка от бетоновата пътека до нефтобазата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Акцизите изядоха 13-ата пенсия" - подвеждащо заглавие. Няма никаква връзка между двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още