IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 ноември

08:08 | 05.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 ноември

Държавата бави строителството на магистрала "Тракия"

в. Дневник

Държавата бави строителството на магистрала "Тракия". Това стана ясно при съвместната проверка на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и представители на неправителствената организация "Трансперънси интернешенъл".

Причината е неприключили процедури по отчуждения и незавършени проверки за археологически ценности. В средата на трасето на бъдещата магистрала се виждат електрическите стълбове, които трябва да бъдат премахнати. А в момента археолози правят разкопки.

Съгласно тръжните документи тези неща трябваше да се приключили до средата на юли. Сега новият срок за археология е 15 ноември, а до края на месеца трябва да се премести и техническата инфраструктура, каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

От средата на 2011 г.: Повече пари за добрите университети и по-малко за лошите

в. Дневник

"Университетите ще бъдат финансирани различно от средата на следващата година. Приоритено ще бъдат увеличени средствата на "добрите", а намалени на тези, които произвеждат трайно безработни. Тенденцията е да престанем да плащаме на тези, които имат лоши резултати." Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на рейтинговата система на висшите училища. Тя класира всички университети по 52 показателя.

Намалението на субсидията ще става "стъпаловидно", първоначално с около 10%, заяви още Игнатов. Според него трябва да изравним стандартите на висшето образование с европейското.

Изборите за президент и кмет в един ден

в. Новинар

Изборите за президент и местният вот догодина да се проведат в един ден. Това е записано в новия Изборен кодекс, който бе внесен официално в деловодството на парламента от ГЕРБ и „Атака”. Новите изборни правила са готови след почти девет месеца усилия на временната комисия. Проектозаконът е един изключително обемен труд, той съдържа 306 члена и 21 параграфа, похвали се шефката на правната комисия Искра Фидосова. Провеждането на вот 2 в 1 е доста по-сложен, но затова в кодекса за заложени и допълнителни мерки срещу нарушения, обясни Фидосова.

Правят в “Кремиковци” тръби за “Южен поток”

в. Стандарт

Тръбите за "Южен поток" и "Набуко" може да се правят в "Кремиковци". Такъв вариант е бил обсъждан с представители на германската "Манесман", която е най-големият производител т. нар. безшевни тръби, нужни за изграждането на газопроводите. В случай, че компанията бъде избрана да достави оборудването, то може да се прави на производствена площадка в комбината ни. "Кремиковци" няма нужното оборудване, но немците може да докарат машината си за тръбите тук и в завода да се правят само заготовките. Това научи "Стандарт" от хора, участвали в разговорите за проекта. Две китайски фирми ще спорят за активите на комбината на търга днес, съобщиха източници на "Стандарт".

Населените места в България намалели с 81

в. Новинар

За последните 25 години градовете в страната са се увеличили с 18 – до 255, като от картата са изличени 81 селища. Това сочат данните от Националния регистър на населените места, поддържан от Националния статистически институт. Населението на България се е стопило с 1 384 939 души, като към днешна дата гъстотата на заселеност на страната е 68,1 души на кв. км.

Според регистъра към 4 декември 1985 година в страната е имало 5383 населени места - градове, села, махали, колиби, гари, две минни селища, четири промишлени селища и два манастира със статут на населено място. По това време градовете в България са 237.

КЗК разреши въвеждането на още такси за длъжниците

в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за идеята на управляващите да натоварят хората с още такси. Това стана факт, след като тя обяви, че проектът за изменения на Закона за частните съдебни изпълнители не създава условия за нелоялна конкуренция.

Въпросните промени предвиждат частните съдебни изпълнители вече да плащат държавни и местни такси за получаване на писмени справки и сведения, на копия и извлечения от документи, съдържащи информация за длъжника. Накрая тези суми ще се слагат в дълга и ще се плащат от длъжника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 9
ivaylo1
преди 13 години
виждам края на монетарната система в света и това е най радостната новина за човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
sashev
преди 13 години
КЗК разреши въвеждането на още такси за длъжниците.Това е голяма глупост. На лице, което е попаднало в такова положение да му се съдира кожата. Какъв ще е ефекта? Понеже таксите трябва да се плащат първо от ЧСИ, то е много вероятно те да се лишат от част от информацията (за да не плащат за нея), защото в крайна сметка някои от активите, предмет на публична продан, е много трудно да се натоварят с още суми. Ще се получи публична продан за имот, за който няма пълна информация за правния му статус. И сега положението не е много добро в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още