IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Прохаски: Заложената в бюджет 2011 прогноза за ръст е твърде оптимистична

Прогнозите на Центъра за икономическо развитие са, че през третото тримесечие ще има ръст на БВП от 1% на годишна база

13:00 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Г. Прохаски: Заложената в бюджет 2011 прогноза за ръст е твърде оптимистична

Прогнозите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) са, че през третото тримесечие на годината ще има ръст на БВП от 1% на годишна база, а за цялата 2010 г. ще има спад от 0,2%.

Това съобщи днес председателят на ЦИР Георги Прохаски. По думите му тези прогнози означават, че през втората половина на годината икономиката на страната е във фаза на растеж.

Причините за това са благоприятната външна среда, включваща развитието на световната икономика и увеличаването на световната търговия, в това число и европейската. Основен принос за ръста на БВП има промишлеността, чиито ръст за третото тримесечие, се очаква да бъде над 3%.

През третото тримесечие в областта на строителството се очаква да има забавяне на спада. Подобни са очакванията и за сектора на търговията.

Прохаски отбеляза, че през юни износът на страната ни се е върнал на предкризисните си нива. В същото време обаче той констатира, че структурата на износа не е благоприятна, тъй като близо 60% от него са суровини и енергийни ресурси.

Не говори добре за икономиката ни и спада във вноса на инвестиционни стоки, който е 13%. Това означава, че фирмите в страната не инвестират в разширяване на производството, каза председателят на ЦИР.

Според изнесените данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите осем месеца на годината възлизат само на 835 милиона евро спрямо 2,1 милиарда евро за същия период на миналата година. В тази връзка от ЦИР прогнозират около 2 милиарда евро чужди инвестиции за цялата година и ръст с до 20% през 2011 г.

При това положение обемът на преките чуждестранни инвестиции през 2010 г. се очертава да бъде по-малко от една трета спрямо върховата 2007 г.

Във връзка с въпрос на Investor.bg Прохаски коментира, че прогнозата за ръст на БВП от 3,6%, заложена в бюджета за 2011 г., е „твърде оптимистична“.

Прогнозата на ЦИР е, че за следващата година може да очакваме растеж от максимум 2,5%.

По думите на Прохаски опасността е години наред да се задържи слаб растеж на икономиката – само 1-2%. Той посочи, че на страната е необходим годишен растеж от около 6%, както беше преди кризата, тъй като само тогава може да се стигне до повишаване на жизнения стандарт на населението.

За да стане това обаче е необходим висок ръст на преките чуждестранни инвестиции и то главно в промишлеността. Прохаски допълни, че в бюджета за 2011 т. би трябвало да се заложат буфери в областта на приходите, тъй като в противен случай има опасност бюджетният дефицит да се увеличи над допустимото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още