IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователните агенти извадиха на светло приходи за близо 2 млн. лв.

Освен плащането на дължимите данъци и лихвата върху необявената част от доходите, 408 застрахователни агенти ще внесат и глоби на обща стойност близо 34 хил. лв.

12:23 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Застрахователните агенти извадиха на светло приходи за близо 2 млн. лв.

Застрахователни агенти декларираха 1,8 млн. лв. приходи допълнително след кампанията на Националната агенция за приходите (НАП) за изваждане на светло на доходите им, съобщиха от агенцията.

Освен плащането на дължимите данъци и лихвата върху необявената част от доходите, 408 застрахователни агенти ще внесат и глоби на обща стойност близо 34 хил. лв. заради това, че не са подали декларацията си.

През миналата година изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов призова брокерите да декларират своите доходи, макар и със закъснение, до края на 2009 г. След като изтече този срок, от офисите на НАП в страната започнаха да викат агентите, за които е установено, че са получили суми и комисиони по граждански договори със застрахователи, но не са ги декларирали.

До началото на септември проверки са направени на 2578 застрахователни агенти. 1623-ма от тях са получили покани да се явят в НАП, тъй като не са подали декларации за доходите, а проверката на инспекторите е показала, че са им изплатени суми и комисиони по граждански договори.

Други 552-ма е трябвало да посетят офисите на агенцията, тъй като е установено несъответствие между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи.

Във връзка със стартиралата кампания за сключване на застраховки „Гражданска отговорност” засичане на изплатените и декларирани доходи на застрахователни агенти и брокери предстои и за 2010 г., подчертават от НАП. Традиционно през този период в НАП постъпват множество сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисиона от всяка сключена застраховка, но масово не декларират доходите си или отчитат фиктивни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още