IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Игнатов: В тежка криза сме, не стигат пари за образование и култура

Държавата отпусна 300 хил. лв. на ВУЗ-овете по изкуствата за парно, но министърът заяви, че няма да се правят повече отстъпки

15:13 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сергей Игнатов: В тежка криза сме, не стигат пари за образование и култура

„В тежка криза сме, чакат ни тежки още 6-8 месеца и трябва да стиснем зъби, за да се потвърди започналото леко раздвижване на икономиката“. Това каза министърът на образованието и науката Сергей Игнатов след днешното заседание на Министерски съвет.

На него бе решено да бъдат отпуснати по 100 хил. лева на трите ВУЗ-а по изкуствата – Музикалната академия, Художествената академия и НАТФИЗ, за да могат да си платят парното отопление и студентите да не се налага да излязат в „дървена ваканция“. Студентите от ВУЗ-овете заплашиха с протести, ако се наложи да прекъснат принудително учебния си процес през зимата.

„През ноември и декември няма да се правят повече отстъпки, от тези два месеца зависи стабилността на страната във всички направления“, каза още Игнатов, без да конкретизира дали има предвид само сферата на образованието и културата, или състоянието на страната като цяло.

Министърът на културата Вежди Рашидов от своя страна коментира, че с недостига на средства по време на криза ще трябва да се съобразяват и театрите и киното.

Оказа се, че двамата министри не знаят откъде точно ще бъдат взети въпросните общо 300 хил. лв., но по думите на Сергей Игнатов, до края на седмицата те със сигурност ще бъдат преведени от финансовото министерство на ВУЗ-овете по изкуствата. Такова било разпореждането на премиера.

По думите на министър Игнатов, средствата за ВУЗ-овете през 2011 г. ще бъдат приблизително колкото през тази, но ще бъдат разпределени по-справедливо, на основата на т.нар. рейтингова система, която се предвижда да бъде въведена от следващата година.

Вежди Рашидов информира още, че вече е решено да бъдат отпуснати 2 млн. лв. икономисани средства от различни министерства на Министерството на културата за консервация през зимния период на археологически обекти, които неговото министерство ще възстанови от бюджета си за следващата година.

Прави впечатление, че думите на министър Сергей Игнатов днес, че „се намираме в тежка криза“ рязко контрастират с прогнозите и констатациите на министъра на финансите Симеон Дянков, че вече излизаме от кризата.

През януари финансовият министър заяви, че според разчетите на правителството, юни би трябвало да е месецът, в който държавата ще излезе от кризата. Тогава той добави, че „ще има нов финансов министър, ако не се справя с излизането от икономическата криза, но ще се справя".

В средата на юни пък Дянков заяви, че според последните данни на националната статистика, България излиза от икономическата криза.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още