IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 ноември

08:23 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 ноември

Таван за разходите по "Гражданска отговорност" предлагат от надзора

в. Дневник

Разходите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да бъдат фиксирани, а комисионите на брокерите да се посочват в полицата. Това са последните предложения за нормативни промени, които са обсъдили на среща вчера заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев и представители на Асоциацията на българските застрахователи и Гаранционния фонд.

Следващата среща на надзора и бранша ще е след месец и на нея се очаква да се обсъжда уреждането на неимуществени вреди при катастрофи и правилата за въвеждането на системата бонус-малус.

“Брикел” спира без банкови гаранции

в. Стандарт

"Брикел" ще спре, ако собственикът му Христо Ковачки не се ангажира писмено и не даде банкова гаранция, че ще постави сероочистваща инсталация на ТЕЦ-а. Освен това собственикът ще трябва да плати санкцията, която ЕС наложи на България заради обгазяването на Гълъбово. Процедурата срещу страната е пред финализиране в Европейския съд, каза министърът на екологията Нона Караджова. "Брикел" няма да бъде затворен само ако собственикът му купи необходимите около 500 000 парникови квоти, за да може ТЕЦ-ът да продължи да работи до пролетта. За целта трябва да се платят 7,5 млн. евро при сегашната пазарна цена от 15 евро на квота. Ковачки обаче трябва да гарантира, че ще купи квотите.

Общините ще бъдат уведомявани при раздаването на концесии

в. Дневник

Общините ще бъдат уведомявани при раздаването на концесии за добив на полезни изкопаеми. Това предвиждат последните промени в закона за подземните богатства, който предстои да бъде разгледан от икономическата комисия към парламента днес и гласуван на второ четене в Народното събрание. Преди това текстовете от нормативният документ ще бъдат преработени, защото според депутатите от икономическата комисия към парламента са неясни.

От минната камара са против разрешаването на общините да дават съгласието си за концесиите, защото това ще забави процедурите по предоставянето им.

ГЕРБ и сините се спречкват за заменките

в. Сега

Спор между "Синята коалиция" и ГЕРБ се очаква днес на заседанието на земеделската комисия в парламента. Аграрната комисия трябва да гледа проекта на нов закон за горите. Вчера обаче в дневния ред на заседанието бе вмъкнато и предложението на депутата от "Синята коалиция" Михаил Михайлов за тотална забрана за строежи в заменените гори. Проектът на ГЕРБ изобщо не предвижда такава забрана.

Проектът на кабинета "Борисов" пуска строежите във взетите със замяна гори с изключение само на терените, попадащи в защитени територии и по морето, които и без това са забранени в други закони.

1300 военни напуснали армията за година

в. Новинар

Малко над 1300 военни са напуснали армията през последната година, заяви военният министър Аню Ангелов. Ведомството им е изплатило обезщетения в размер на близо 22 млн. лв. През същия период са съкратени общо 161 души. От тях над 147 са цивилни служители, като платените обезщетения са около 3 млн. лв. Реформите в пенсионната система и намеренията на кабинета да увеличи с три години стажа за пенсиониране били сред основните причини за напускане на военните.

Пускат SMS-инструкции при бедствия

в. Новинар

SMS-и ще известяват софиянци при бедствия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя проведе среща с представители на медиите и мобилните оператори. До края на седмицата ще бъдат създадени работни групи, които за два месеца трябва да разработят обучителни клипове за действия при кризи. Те ще служат за превенция, тъй като според Фандъкова паниката при бедствия или криза е най-лошият враг. Медиите са изразили готовност да излъчват клиповете безвъзмездно. При бедствия всички медии ще изпращат унифицирани съобщения, а мобилните оператори SMS-и с инструкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още