IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само български лаборатории ще измерват количеството соя в колбасите

Вече няма да пращаме проби в европейски лаборатории, българските резултати ще са окончателни след въвеждането на метода ELISA

16:13 | 02.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Само български лаборатории ще измерват количеството соя в колбасите

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще купи консумативи, с които вече и у нас ще може да се правят точни лабораторни анализи за количеството на соя в колбасите, без да е необходимо това да става в лаборатории зад граница. Ще се използва т. нар. метод ELISA, който може да установи наличието на соя с точност до 0,1%, съобщиха за Investor.bg от министерството.

Вероятно МЗХ и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще финансират със собствени средства закупуването на необходимите консумативи. Засега все още се прави проучване по въпроса.

Припомняме, че в средата на октомври се разрази скандал около колбасите по стандарт „Стара планина“. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов обвини четири фирми, че слагат соя в продуктите по стандарта, вместо да ги правят само от чисто месо.

Стана ясно обаче, че в българската лаборатория може да бъде установено наличието на соя, но не и количеството й. Наложи се пращането на проби в германски лаборатории. Изследванията в Германия на месните продукти са стрували около 400 евро за 4 проби.

Преди няколко дни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев категорично заяви, че производителите няма да финансират нова лаборатория за изследване на количеството на соя в месните продукти по стандарта „Стара планина”.

След въвеждането на метода ELISA в България ( чрез него в Германия беше установено минимално количество соя в продуктите) няма да бъдат изпращани проби в европейски лаборатории. Резултатите от анализите, които ще се извършват по този метод в лабораторията на НВМС, ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
....после може да променят-напр. само ако соята не е ГМО.А бял дроб ,сланина и оцветители колко ще слагат.Всичко ми намирисва на нова идея как да си плащат едни пари на едни хора,за да си затварят очите за една далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
Няма ли право друга оторизирана лаборатория да бъде като надзорен орган и с право да прави внезапни проверки ,съхраняване на взети проби за определен период и запечатани пред комисия,Нямам никакво вяра на никого в тая държава.От свалянето на Живков досега единствено се декларират намерения и кой излъже народа и шефовете по-добре,се докопва до властта и се издига.След това си прави каквото си е намислил и се старае да не го хванат.Ако го хванат пък си плаща.Цялата кампания "Стара планина" рано или късно ще рухне.Вече пробвах кренвирш с тая марка .Пълна отврат.Който и каквото да ми говори винаги ще се стараят да ограбват масовия потребител с нови измишльотини и то винаги в посока на повишение на цените.Помня предишния земеделски министър какви изцепки правеше за млечните продукти.Резултата бе 20-30 процента скок в цените,етикети "деликатесен продукт" и никаква промяна в качеството.Преди кашкавала и сиренето бяха с мляко ,после станаха с повече мляко.Сега официално няма да слагат соя,но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
gist
преди 13 години
vsichko tova e mnogo smeshno.po tozi metod ejednevno v bg se pravjat hiljadi probi.az lichno imam tri t
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
nicknja
преди 13 години
сори за правописа но тук няма рекакция :(. запореден път ме ядосват с тъпите си методи за пилеене на пари :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nicknja
преди 13 години
Доколкото си спомям стандтарът "стара оланина" казва 0% соя. Защо ни е лаборатория за количесвен анализ? Щом има фирми които го спазват защо се заминавате с тези които са се издънили?!?! Акт, отнемнане на лиценз и точка по въпроса. Стига оправдания. Намирисва ми на пари под маса ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още