IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 ноември

07:44 | 02.11.10 г.
Преглед на печата за 2 ноември

Държавата се примирява със скъпия ток от "зелени" централи
в. Сега

Държавата изоставя намерението да прави конкурси или търгове за свързване на нови слънчеви и вятърни централи към мрежата на НЕК. Това личи от пуснатия за обществено обсъждане проект на нов закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), качен на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Преди няколко месеца от ведомството посочиха, че са подадени заявки за ВЕИ за 12 000 мегавата, при положение че българската мрежа може да поеме максимум 2000 мегавата. Затова подчинените на министър Трайчо Трайков посочиха, че от 2011 г. инвеститорите в "зелени" централи ще се явяват на конкурси пред НЕК и ЕРП-тата, ако искат да работят, и в надпреварата ще печели този, който предложи по-ниска цена на тока.

18 млн. лв. потъват в администриране на е-правителството
в. Сега

18.4 млн. лв. европейски пари ще потънат в администрирането на електронното правителство. Това става ясно от справка в системата за управление на европарите ИСУН.

Преди няколко седмици транспортното министерство е спечелило проект по оперативна програма "Административен капацитет" за "развитие на административното обслужване по електронен път". Това е най-скъпият досега проект по тази оперативна програма - за близо 20 млн. лв., но едва 1.2 млн. лв. ще отидат за развиването на портала на електронното правителство, на който се предлагат всички електронни услуги за бизнеса и гражданите, които съществуват у нас.

Двоен данък за имот в центъра
в. Стандарт

Двойно по-висок данък ще имат имотите в центъра на града. Това предвижда последният вариант за промени в Закона за местните данъци и такси, който се съгласува със сдружението на общините. Подобно е положението и за имотите в центъра на голямата част от градовете в страната. Последната лансирана идея е с колкото процента един апартамент е по-скъп от средната данъчна оценка на жилищата в една община, с толкова да скочи и данък сгради за имота. По-големите градове в страната са разделени на зони и данъчната оценка на жилищата в центъра е доста по-висока от тази за имотите в крайните квартали. На пет зони например са разделени градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Хасково, Шумен, Банско, Несебър и Созопол.

30 000 коли фантоми
в. Стандарт

30 000 са най-малко колите в страната, за които данъци не се плащат. Това показват първоначалните разчети на общините, които от две седмици сверяват данните си за рагистрираните автомобили с тези на КАТ.

Във Варна например след проверките се оказа, че има 1605 возила, които собствениците са декларирали, след като инспектори от кметството са ги поканили. "Всяка година има разминаване между базата данни на регистрираните автомобили в КАТ и тези, които декларират при нас", обясни шефката на отдел "Местни данъци и такси" в кметството в морската столица Венцислава Коева.

Разчистването на София от билбордове пак се забатачи
в. Дневник

Премахването на близо 1000 билборда в София, които са върху общински терени, отново се отлага. Преди седмица главният архитект на града Петър Диков обяви, че от 1 ноември започва свалянето на рекламата в общинските терени, която в момента е незаконна, защото агенциите нямат действащи договори. Днес обаче стана известно, че това съвсем не се случва.

Причината е, че дирекция "Контрол по строителството" към общината трябва по райони да издаде констативни актове, на базата на които после да издаде заповеди за премахване за всеки конкретен билборд, а такива актове и заповеди все още няма, обясни шефът на дирекция "Реклама" в общината Евгени Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още