IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 ноември

07:34 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 ноември

Газовите връзки със съседите не мърдат от кота нула
в. Дневник

България може да загуби европейското финансиране за газовата връзка с Румъния, ако до края на годината проектът не влезе в инвестиционна фаза и не бъдат усвоени минимум 2.5 млн. евро, научи "Дневник".

Два месеца преди края на срока проектирането още не е започнало, няма и изразходвани средства. Спорове между акционерите бавят и строителството на новата газова връзка с Гърция, а проектът с Турция изобщо не е започнал.

Работната сила в България - все по-неграмотна и некомпетентна
в. Сега

Масова неграмотност, ниска квалификация и висока смъртност сред хората в най-активна възраст вещаят големи проблеми на трудовия пазар сега и в близко бъдеще. Това показва анализ на трудовия пазар у нас, направен от Българската стопанска камара (БСК) по проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Един от най-големите проблеми е увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите. Всеки пети българин до 24-годишна възраст има по-ниско от средно образование и това е пречка за намирането на работа. През септември от почти 335 000 регистрирани безработни над 190 000 са без квалификация и специалност, а от тях към 95 000 са с начално и дори по-ниско образование. Продължително безработни са към 120 000 и 68.6% от тях са без квалификация и специалност.

Бизнесът отказва да произвежда по стандарта "Стара планина"
в. Сега

Бизнесът отказа да финансира вместо държавата лаборатория, с която да се контролират колбасите "Стара планина" и е на път да се откаже изобщо да произвежда месни продукти по този измислен стандарт. Това се разбра през уикенда.

"Няма да финансираме никаква лаборатория, фирмите от бранша не желаят да финансират лаборатория", заяви пред журналисти председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Нулева година за някои специалности
в. Новинар

Министерството на образованието, младежта и науката обмисля да въведе нулева година на 3 или 4 години за някои специалности по изкуствата. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов по време на дискусия за бъдещето на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и висшето образование.

Той поискал от ръководството на Художествената академия да изготви план, но "те реагирали негативно". Министърът все пак ще обмисли възможността за разширяване на платения прием във ВУЗ-а. Игнатов потвърди, че Националната художествена академия ще затвори врати за около 40 дни. Според него това е единственият изход по време на криза.

Кметът на Белоградчик спря строежа пред Магурата
в. Новинар

Строежът на кръчма на изхода на пещера "Магурата" продължава, въпреки издадената заповед от кмета на Белоградчик Емил Цанков от 27 октомври, според която незаконният строеж на имота незабавно трябва да бъде спрян. В заповедта на градоначалника се уточнява, че комисия, която е извършила проверка на обекта, е констатирала нарушения.

По-рано през седмицата кметът Емил Цанков съобщи, че незаконната кръчма ще бъде дадена на прокурор. Той уточни, че ще информира за случая и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, тъй като териториите на Магурата са част от Натура 2000.

Правим мебели и яхти от бяла акация
в. Стандарт

Уникална плантация от специфична права бяла акация ще се появи на няколко километра от Приморско. Нетипичния дървесен вид можел да вирее само на определени места, с особена почва и климат, което е и причината немския гигант „Лигнум холдинг” да инвестира в България. Това е станало ясно на среща между кмета на Приморско Лиляна Димова, изпълнителния директор на компанията д-р Андреас Нобис и представителя на фирмата за България Биляна Тонева.

Плантацията, която ще бъде разположена на два километра от село Ново Паничарево, ще бъде изградена за пет месеца. Компанията е сключила договор с община Приморско за ползване под аренда на 1117 дка необработваема земя за срок от 20 години, като на всеки 10 дка ще има по 400 акации. За такъв период от време редкият вид бяла акация достигал своята максимална височина и плътност.

Цената на слънчогледа полудя
в. Стандарт

Слънчогледът се продава по 800 лв. за тон, което е рекорд за последните 10 години, казаха изкупвачи от Добричко. Само за две седмици той е поскъпнал със 100 лв. заради рязкото увеличение на търсенето на маслодайната култура за биогориво. Освен за ЕС и Близкия изток слънчоглед се изнася най-вече за Турция, където тази година е разрешен безмитен внос.

Ръст се забелязва и в цените на пшеницата и царевицата. Преди две седмици тон жито и царевица се купуваха за по 340 лв., а сега цената скочи на 365 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още