IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Синдикатите е редно да направят компромис

Социалният министър се надява, че идната седмица промените в КСО могат да влязат в Народното събрание

12:31 | 30.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Тотю Младенов: Синдикатите е редно да направят компромис

Министърът на труда и социалната политика призна, че е помолил синдикатите да успокоят страстите, да направят равносметка на това как през тази година бяха защитени интересите на работниците и служителите, и да се опитат да не бъдат толкова крайни, пише Dnes.bg.

„Доказахме, че през тази една година последователно и ясно търсим решението на това какъв да бъде пенсионният модел през следващите 20 години, как да използваме целия инструментариум - по-висока заетост, по-високи доходи", изтъкна Тотю Младенов пред Дарик радио.

„И вчера обсъдихме в тристранния съвет някои моменти по промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО)", заяви Младенов. „Социалният диалог трябва да търси баланса между държавата, бизнеса и хората на труда", посочи още той.

„Синдикатите е редно да направят компромис, за да не се окаже накрая, че и тези неща, които са постигнали като стъпки, няма да могат да се възползват от тях", категоричен бе Младенов.

„Не може само един да диктува социалния диалог. Изострените отношения между работодателите и синдикатите мисля, че успяхме да ги пресечем. Разумът трябва да надделее, защото има много по-важни неща, например, че осми месец поред безработицата пада, в момента тя е 8,99%", каза Младенов.

Младенов категорично заяви, че „има един момент, в който държавата е длъжна да предприеме съответните действия". Министърът не скри, че пенсионната система е много сложна система с натрупани проблеми.

Той изрази и надежда, че в понеделник и вторник преговорите между управляващите и синдикатите ще стигнат до определени компромиси, за да може в сряда Министерският съвет да приеме промените в КСО и още в четвъртък те да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Всичко за дискусиите около пенсионната реформа може да намерите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
3 - държавата е длъжна да предприеме действията, които са очевидни за спасяване на социално-пенсионната система:1. Ушеви и чиновници да започнат да плащат осигуровки.2. Държавата да престане да храни мързеливите и крадливи *** с парите, които хората си отделят за бъдеща пенсия. Щом *** отказват да работят, да измират от глад. Факт ече толерастията ни към това дивашко племе ни струва около 3 милиарда годишно - помощи, пропуснати ползи (ако работеха и плащаха данъци и осигуровки) и нанасяни щети.3. Изхвърляне от системата и безмилостно санкции за всички фалшиви инвалиди - да връщат незаконно взетите помощи в срок от 6 месеца - ако не - принудителен труд, докато ги изработят.4. Демонополизиране на осигурителната система и премахване на елементът задължителност - за разлика от предните три стъпки, тази трябва да бъде извършена постепенно.Алтернативата е да продължим да игнорираме проблемите или да ги търсим там, където не са, докато цялата осигурителна система не се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
"Младенов категорично заяви, че има един момент, в който държавата е длъжна да предприеме съответните действия""Какви действия? Национализация и погазване на конституцията ли? Ами че това са симптоми за разпад.А точно хора от ГЕРБ-правителството да са категорични в нещо е най-малкото смешно и най-вече жалко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Компромисът беше постигнат-2015г. Но сега докато не си замине протежето на фонда-Дянков, компромис по-вече НЯМА да има !!! Нали от компромиси с работодателите сваляхте осигуровките от 32% на 16% и така декапитализирахте пенсионния фонд. И незнам за какво решение си търсил цяло лято Тотьо, но до сега нищо свястно и работещо не си намерил и за това сега пак се опитваш да ЛЪГОТИШ *** калпав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
И всички живеещи в България са щастливи, богати и...слънцето не изгрява преди да разбере дали финансовия министър му разрешава и т.н. и т.н. !!! Колко луд трябва да е човек и къде трябва да живее за да повярва на ВСИЧКИ тея ЛЪЖИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още