IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 октомври

08:35 | 30.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 октомври

Две банки стават гаранти за “Тракия”
в. Стандарт

Две банки ще трябва да гарантират с кредитни линии, че отсечката между Ямбол и Карнобат на магистрала "Тракия" може да бъде построена качествено и в срок. Това обясни председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. Промяната в споразумението за изграждане на отсечката между Ямбол и Карнобат се налага, след като компанията "Мостстрой" започна процедура по обявяване в несъстоятелност. Фирмата е една от 9-те родни компании, които се обединиха и спечелиха търга за изграждане на отсечката от аутобана.

Под плана за укрепване на дружеството другата седмица ще сложат подписи двама представители на консорциума, които задължително ще са от различни фирми. Те ще са отговорните лица, които ще одобряват плащанията, обясни Йотов. Те са солидарно и неограничено отговорни за изпълнение на цялата задача. И ще гарантират, че плащаните за "Тракия" пари ще отидат за изграждане на магистралата, а не по някаква друга сметка, категоричен е Йотов.

За да се гарантира изграждането, в новото споразумение ще бъде изискана и декларация, че плащанията по трасето не са обект на запор и не могат да се залагат като вземания към финансови институции, обясни пътният шеф. Няма да се правят компромиси и всяко забавяне ще бъде санкционирано по договора. Другият вариант е да се обяви нов търг. Време има достатъчно, защото започнат проект може да се довърши до 2 г. след края на програмата, или в случая до 2015 г. Засега обаче това не е необходимо, разясни Йотов.

Трусове и проверки в митниците
в. Новинар

Със заповеди на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов са освободени от длъжност директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността” Петър Николов и началникът на отдел „Финансово-счетоводен” Радка Стоянова, съобщиха от ведомството. Причина за уволненията са несправяне със служебните задължения.

Танов е разпоредил още да бъде направен одит на дейността на дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността”. Целта е да се установи тежестта на допуснатите груби нарушения на финансовата дисциплина в резултат на занижения контрол, посочват от агенцията.

Кризисен фонд ще финансира реформата в университетите
в. Новинар

Специален кризисен фонд ще финансира реформата във висшето образование през следващата година, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Средствата в размер на 11 млн. лв. ще се управляват лично от министъра, а с тях ще се подпомагат университети, които съкращават част от администрацията си.

Игнатов предлага част от административната работа да се поеме от студенти и по този начин да се назначават хора на постоянен трудов договор. Според него всички висши учебни заведения страдат от прекомерна бюрокрация, а България е задушена от една паяжина. В университетите имало изключително много длъжности, от които нямало нужда. Министърът подчерта, че няма намерение да дава пари за популистки искания и под натиск, а срещу конкретни проекти.

Недисциплинираните депутати ще остават без заплата
в. Сега

Депутатите, които не спазват парламентарната етика, са заплашени от глоба в размер на едномесечната си заплата. Такава поправка в правилника на НС се обсъжда в комисията за борба с корупцията. Промените са все още в работен вариант и са раздадени на всички ПГ за обсъждане и допълнителни предложения. Другото наказание, което грози недисциплинираните парламентаристи, е временно лишаване от право на участие в комисии и делегации на НС за срок до една година. Според измененията решенията за налагане на наказание ще се вземат от пленарната зала с обикновено мнозинство и явно гласуване по предложение на комисията "Антимафия".

И прокуратурата атакува оправдаването на Доган за хонорара
в. Сега

Прокуратурата е протестирала решението на ВАС, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси, когато е взел хонорар от 1 млн. евро за проекта на хидровъзел "Цанков камък". Това обяви шефът на антикорупционната комисия в НС Валентин Николов. Държавното обвинение настоява Доган да бъде глобен, а хонорарът - конфискуван. От "Антимафия", която прати Доган на съд, също ще обжалват решението на тричленния състав на ВАС пред петчленен, чиято дума ще е последна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още