IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът "Стара планина" остава в първоначалния си вид

Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти

10:00 | 29.10.10 г.
Стандартът "Стара планина" остава в първоначалния си вид

Стандартът "Стара планина" няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това реши Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, съобщи Dnes.bg.

Съдържанието на соя ще се изследва по акредитирания метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%.

Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.

Производителите категорично отказват да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта „Стара планина”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

Той е категоричен, че асоциацията не са се противопоставя на изразеното желание на животновъдите в стандарта да се използва само българска суровина.

„Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – просто в България се произвеждат 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася”, каза Вътев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още