IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 октомври

07:32 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 октомври

Фонд "Земеделие" променил в движение документите по европрограма
в. Дневник

Фонд "Земеделие" е променил в движение формулярите за кандидатстване по две от най-атрактивните мерки от програмата за развитие на селските райони две седмици след началото на срока за прием на проекти по тях, сигнализираха консултанти.

От министерството на земеделието и от Държавен фонд "Земеделие" не отрекоха, но уточниха, че общините са били предупредени навреме чрез националното им сдружение. Двете ведомства обаче не са уведомили за промяната неправителствения сектор (НПО), който също има право да кандидатства по тези мерки.

Болниците най-сетне ще получат 45 млн. лв.
в. Сега

След като болници от страната се оплакаха, че над 2 месеца не са получавали нито лев от държавата за дейностите, които тя финансира, здравното министерство обеща да се разплати до дни. Осигурени са 45 млн. лв., за да се покрият извършените разходи по интензивни грижи, хемодиализа, психиатрия и други дейности, съобщиха от ведомството на Стефан Константинов.

Болниците са получили само 40% от парите си от министерството за юли и нито лев от дължимите средства за август и септември, твърдят директори в последните дни.

ГЕРБ маха всички ограничения пред "синята зона"
в. Сега

Платеното паркиране на коли в "синя зона" няма да бъде ограничавано по време, както е сега, и пари могат да се събират дори за 1 минута. Това предлагат група депутати от ГЕРБ, начело с шефа на транспортната комисия в парламента Иван Вълков, става ясно от проект за изменение на Закона за движение по пътищата, който са внесли вчера в парламента.

Идеята на Вълков е да отпадне ограничението за ползване на "синя зона", което според сегашния закон е за не по-малко от 30 минути и за не повече от 3 часа.

През 2010 г. пушим 6 млрд. по-малко легални цигари
в. Стандарт

Над 6 млрд. по-малко легални цигари ще изпушат българите през тази спрямо миналата година, става ясно от официалните прогнози. 1,54 млрд. лв. са очакваните постъпления в хазната през цялата 2010 г. от акцизи върху цигарите. Това е записано в проектобюджета за 2011 г., който вече е внесен в парламента. При среден акциз върху цигарите от около 140 лв. на 1000 бройки се оказва, че Агенция "Митници" очаква тази година да бъдат събрани налози само върху 11 млрд. бройки цигари. Това е най-малкото количество за последните 15 години.

През всяка от годините от 2003 г. до 2010 г. има покачване на приходите от акциза въпреки различното количество обложени цигари. Само за 2010 г. по прогнозни данни на митниците при покачване на средната акцизна ставка с 37,8% се очаква да бъдат събрани 240 млн. лв. по-малко.

Разговорите за АЕЦ "Белене" в Бавария били тайни
в. Новинар

Имало е разговори с баварски инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене", но те са били поверителни и баварското министерство на икономиката не е участвало в тях. Това каза пред журналисти в София Мартин Гросман от баварското държавно министерство на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите.

Според него в момента баварските фирми се информират за икономическите аспекти на проекта. Преди няколко дни Бойко Борисов заяви, че е по време на посещението си в Бавария е намерил стратегически инвеститор за втората атомна, но отказа да съобщи конкретна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още