IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вноската за Гаранционния фонд за гражданска отговорност на МПС остава 8,5 лв.

Вноската за задължителната застраховка Злополука на пътниците остава 0,15 лв. на място

17:31 | 27.10.10 г.
Вноската за Гаранционния фонд за гражданска отговорност на МПС остава 8,5 лв.

Комисията за финансов надзор реши размерът на вноската за Гаранционния фонд към задължителната застраховка Гражданска отговорност на водачите, ползвателите и собствениците на МПС да се запази на нивото от 8,5 лв.

Реално застрахователите удържат от клиентите си 11,4 лв., от които 1,4 лв. за стикер и 10 лв. за Гаранционен фонд, от които 8,5 лв. за фонда и 1,5 лв. за административни разходи по удържане на сумата.

От средствата в Гаранционния фонд се плаща на пострадалите при пътно-транспортни произшествия от водачи без застраховка Гражданска отговорност. На практика коректно застрахованите плащат за щетите причинени от некоректните, но Гаранционния фонд има право да търси по съдебен път плащане на щетите от водачите без Гражданска отговорност.

Също така КФН запазва размерът на вноската за задължителната застраховка Злополука на пътниците на 0,15 лв. за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена застраховката.

На такава застраховка подлежат таксиметровите автомобили, автобусите и микробусите от градския и междуградски транспорт и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още