IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът ни за възприятие на корупцията се понижи до нивото си от 2008 г.

Липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори, посочват експерти

14:38 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът ни за възприятие на корупцията се понижи до нивото си от 2008 г.

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6. Така индексът за България се връща на нивото си от 2008 г. Миналата година страната ни беше на 71-во място от 180 страни.

В изследването за тази година са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниска.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи при представянето на изследването изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

 

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още