IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете още не знаят дали ще се стигне до национализация

Премиерът Борисов не е заел категорична позиция при днешната си среща с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

13:54 | 26.10.10 г. 7
Фондовете още не знаят дали ще се стигне до национализация

Все още не е ясно какво ще бъде решението на правителството за бъдещето на професионалните пенсионни фондове, стана ясно на пресконференция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), на която бе дадена повече яснота относно срещата с премиера Бойко Борисов, която се е състояла днес.

Председателят на БАДДПО Никола Абаджиев обяви, че такава среща е била поискана от самата организация, за да бъде представена позицията на фондовете по планираната практическа национализация на индивидуалните партиди от професионалните фондове към общ солидарен фонд към Националния осигурителен институт. По време на срещата премиерът не е заел категорична позиция.

Изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова обясни, че на срещата представителите на фондовете са се опитали да опровергаят някои от твърденията, които са се завъртяли през последните дни. Сред тях е например това, че разходите на професионалните фондове възлизат на 20% от стойността на активите, а те всъщност са в размер на 0,77 на сто, посочи Петкова.

Нейното виждане е, че разходите дори ще продължат да намаляват дела си, тъй като активите се увеличават постепенно.

Тя посочи още, че не е имало няколко отлагания на старта на изплащането на ранните пенсии, а това се е случило само веднъж – през 2009 година.

Представителите на фондовете са показали на премиера, че доходността за периода от създаването им е положителна и са обяснили ползата на държавата от съществуването на професионални фондове с лични партиди.

Основната причина за съществуването на такива е фактът, че благодарение на тях се повишава събираемостта на всички осигуровки, тъй като професионалните и универсалните фондове са единствените, при които партидите са лични, което пък стимулира внасянето на средства в тях.

Според Даниела Петкова едва 17% от общо 230 хил. осигурени в такива фондове имат натрупано десетгодишно осигуряване. Тя посочи още, че фондовете са готови да започнат да изплащат пенсии от 1 януари, като плащанията „няма да бъдат в размер на 50 лв., както се твърди, а при някои хора ще бъдат далеч по-високи“.

„Всичко зависи от това кой колко е внасял“, посочи Петкова.

Тя обяви, че фондовете са били запознати с проекта за солидарен фонд към НОИ. В намеренията било предвидено пенсиите за категорийните работници да са срочни, т.е. да не са доживотни, каквито се предвиждат от ППФ.

В проекта на НОИ дори било предвидено плащаните пенсии да намаляват с 0,15% месечно и максимално намалението да стигне до 24% по време на срочната пенсия.

От БАДДПО посочват, че с интерес очакват утрешното заседание на Министерски съвет, когато трябва да стане окончателно ясна позицията на кабинета.

Всичко по темата може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
Аз ще заема една малко по-различна позиция:1. Очевадни са безхаберието, некомпетентността, безотговорността на тези фондове, както и паразитната натура на "бизнеса" им в последните години, и то на гърба на скорошните пенсионери.2. Явна е и амбицията на ББ да им срита задниците по възможно най-публичен начин, за да предотврати стоварването на социално напрежение върху неговата глава когато пенсиите станат актуалния проблем.3. Също толкова явна е и нескопосаността на това ритане на ***... типично за кадър на МВР все пак. Извода? Работата от някъде трябва да се започне, и ако това означава една обидена Даниела Петкова и колеги, така да бъде! Ако фондовете искат обществото да се отнася с респект към работата им, трябва те първи да го направят и да започнат да я вършат. В крайна сметка за това им се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Впечатли ме факта, че НОИ иска да дава срочни пенсии. Например със срок 2,5 години (до следващите избори) после следващият да му мисли. Или дори 6 месечни срочни пенсии, до изборите за президент...А след това с тези хора какво ще стане? Пак ли ще работят?Доста половинчато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
JasonBourne
преди 13 години
Aйде, тука има, тука нема....здравейте, циркаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Каба Коч
преди 13 години
Ако Бат' Бойко се стреми към добър политически рейтинг, към какъвто се стремят всички политици, едва ли ще позволи извършването на подобна простотия - национализация на частна собственост. Лепнат ли му журналистите и опозицията подобен етикет , втори мандат ще види през " крив макарон " . Не че защитавам пенсионните фондове, те също са едни такива хищни хиени, но осигурените при този вид трансформация ще ги издялкат двойно. Принципът показва, че след една грешка последва ли още една , следва трета, четвърта и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
ianvelev
преди 13 години
Борисов и категорична позиция от първи път- смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Alee
преди 13 години
Мога ли да питам Даниела Петкова, защо към настоящия момент не направиха нищо за да намалят разходите по управлението? Защото не им пукаше, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Libor
преди 13 години
ето, че все пак Бойко Борисов може да не ни е избавил от национализацията. ще чакаме още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още