IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Не бива да се стига до национализация на пенсионни фондове

От фонда препоръчват увеличаването на възрастта за пенсия да започне още от 2011 г.

11:52 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Не бива да се стига до национализация на пенсионни фондове

Международният валутен фонд посочи, че не бива да се стига до национализация на пенсионни фондове у нас, стана ясно при представянето на доклада на институцията за пенсионната реформа у нас.

Подобен сценарий бе твърде вероятен до днес, след като премиерът и социалният министър останаха категорични по вижданията си за преминаване на личните партиди в професионалните пенсионни фондове към общ, солидарен фонд.

Днес обаче се наблюдава пълен обрат, като според източници на Investor.bg шансовете за национализация са намалели драстично след среща на представители на фондовете с премиера Борисов.

Сред мерките, които Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва в доклада си за България, е започване на увеличаването на възрастта за пенсиониране и вдигането на осигурителната вноска да започнат още от 2011 година.

Обсъжданите сега мерки – повишаване на осигурителната вноска с 1.8 % от 2011 година и плавно повишаване на възрастта за пенсия от 2015 година ще постигнат спестявания от 1% от БВП в краткосрочен план, но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са 5-6 пъти по-големи, тези мерки няма да са достатъчни да покрият дефицита в пенсионната система, отчитат от МВФ.

Според анализа на МВФ последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

В доклада се посочва, че дефицитът в пенсионната система да достигне 6,5% от БВП още тази година.

От МВФ отчитат, че дефицитът е натрупан вследствие на влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на вноската за задължително пенсионно осигуряване с 4 на сто през последните две години – на 16%.

Всичко по темата може да прочетете тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още