IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 октомври

08:26 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 октомври

Липса на застраховки остави без лиценз 105 туроператора

в. Дневник

Министерството на икономиката е заличило от регистъра на туроператорите 105 фирми, които не са подновили професионалната си застраховка или не са подали уведомление до ведомството за това. Това съобщиха от министерството в понеделник.

Според публикувания списък по-голямата част от компаниите са сравнително малки и са предимно регистрирани в София или в черноморските градове.

През август справка в регистъра на туроператорите показа, че над 25% от тях – или близо 300 компании, са с изтекли застраховки, макар по закон да трябва да ги подновяват всяка година и да изпращат уведомление до икономическото министерство.

100 строителни фирми ще търсят в съда вземанията си от държавата

в. Сега

Над 100 строителни фирми не са потърсили вземанията си от държавата по схемата през Българската банка за развитие (ББР), съобщиха вчера от Българската строителна камара. Регионалното министерство и пътната агенция имат дългове към 55 от тези фирми. Почти толкова са и компаниите, които не искат да си търсят парите със 7% отбив от земеделското министерство. Не са подали заявления и фирми, които имат вземания от социалното министерство.

"Защо, те си знаят, но най-вероятно е заради отстъпката от 7%, която трябва да се направи в полза на държавата", коментира председателят на строителната камара Светослав Глосов. Според изпълнителния директор на строителната камара Иван Бойков тези фирми възнамеряват да съдят държавата и ще разчитат да получат вземанията си с лихвите.

Китайски портал: Автомобилният завод в Ловеч ще заработи през февруари

в. Дневник

Автомобилният завод край Ловеч, който се строи съвместно от "Литекс мотърс" и китайската Great Wall, ще заработи през февруари следващата година. Това твърди китайският бизнес портал China Knowledge, цитирайки анонимен източник.

Китайският автомобилен концерн планира да произвежда 4 модела от автомобилите си в България: Florid, Coolbear, Hover 5 и Wingle, съобщават от China Knowledge. Очаква се първоначално заводът да има годишен производствен капацитет от едва 1000 автомобила, като постепенно бройката ще се вдигне до 50 хил. автомобила.

Според източниците китайската компания планира да инвестира общо 420 млн. долара в българския си проект.

Интернет пазаруването крие риск от измами

в. Новинар

Бум на измамите в интернет отчете Европейският потребителски център в България. Над 65 на сто от жалбите, подадени до центъра, са свързани с онлайн търговията. От началото на годината досега два пъти се е увеличил броят на сигналите, обясниха от организацията. Ако през 2009 г. от центъра са разгледали близо 140 оплаквания, то през тази те вече достигат близо 220. Над половината от тях са намерили решение и парите на потребителите са били върнати от нелоялните търговци, похвалиха се от центъра. За почти шест месеца организацията е успяла да върне почти 10 000 евро на потребители.

Цакат с двойни сметки за телевизия

в. Стандарт

Две сметки за един месец получават абонатите на един от най-големите доставчици на кабелна телевизия, ако преминат към цифрово приемане на сигнала, оплакаха се читатели. Клиенти на blizoo били таксувани два пъти в един месец. Столичанин склонил да премине от кабелна към цифрова телевизия, като му било обещано, че това няма да му струва и стотинка. Няколко дни след като получил цифровия сигнал обаче, каналите му изчезнали. Решил, че е повреда, и се обадил в колцентъра на оператора. Оттам му обяснили, че причината да няма телевизия е неплатена сметка. Според служителя на телефона било видно, че е направено плащане за кабелна за текущия месец в размер на 24 лв., но сега трябвало да плати още около 16 лв. за ползване на цифрова телевизия. Едва след това щели да му възстановят всички канали. Читатели на "Стандарт" от Пловдивско също се оплакаха от некоректно таксуване на същия оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още