IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Без реформи дефицитът в пенсионната система може да остане висок

В предварителния доклад на МВФ се посочва, че мерките на правителството ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета

15:56 | 25.10.10 г. 1
МВФ: Без реформи дефицитът в пенсионната система може да остане висок

Българското правителство трябва да ограничи дефицита в пенсионната система, за да се запази фискалната стабилност на страната. Тази препоръка е отправена в предварителния доклад на приключилата днес техническа мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа в България.

Мисията счита, че ако не бъдат направени реформи, дефицитът в пенсионната система може да остане висок, надвишавайки 7% от БВП в средносрочен план. 

В предварителния доклад се посочва още, че последните, предложени от правителството, мерки ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета. Според оценката на мисията краткосрочните реформи ще спомогнат за ограничаване на ръста на разходите за пенсии. 

В допълнение към взетите от държавата мерки МВФ предлага и други. Според фонда от 2011 г. трябва да има увеличение с 2 процентни пункта на вноските за пенсиите по първия стълб до 18% и увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените.

Мисията на МВФ препоръчва още преместване на изплащането на пенсиите на ранно пенсионираните към втория стълб, считано от януари 2011 г., както и затягане на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност чрез произволни прегледи от медицински комисии на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Време е да се проумее че дефицита реално надвишава 7%.Докато пенсионната система е на солидарен принцип и се източва от всяко следващо правителство, повишения на вноски няма да променят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още