IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ Брикел щял да работи с намалена мощност, иска безплатни квоти от държавата

Очаква се следващата седмица Висшият екологичен съвет да даде становище дали на ТЕЦ Брикел да се отпуснат безплатни квоти за вредни емисии

14:09 | 25.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ТЕЦ Брикел щял да работи с намалена мощност, иска безплатни квоти от държавата

ТЕЦ Брикел ще работи с намалена мощност - с два котела и три турбини, но няма да се съкращават работници и да се въвежда 4-часов работен ден, каза днес изпълнителният директор на дружеството Георги Златев, цитиран от БТА.

По думите му тази мощност е достатъчна, за да се осигури отоплението на обществените сгради и частните абонати в община Гълъбово.

Работниците ще се включат в изграждането на сероочистващата инсталация, за която вече има подготвена площадка. „Технологията, която ще се прилага при очистването на димните газове, е такава, че е възможно да не се изготвя доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и това ще съкрати процедурата“, посочи Златев.

Той поясни, че изготвянето на ОВОС ще отнеме няколко месеца и през това време няма как да се работи по изграждане на инсталацията, но дали е необходима екологична оценка ще реши Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

МОСВ разпореди в началото на октомври до края на месеца предприятието да бъде затворено поради неизпълнение на екологичните изисквания на Европейския съюз и изчерпване на лимита за работа със старите замърсяващи инсталации.

В края на миналата седмица, след проведена среща между министъра на околната среда и водите Нона Караджова, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и собственика на „Брикел“ Христо Ковачки, Трайков обяви, че Ковачки не е готов да спре предприятието, тъй като прави инвестиция за въвеждане на екологични технологии на горивните инсталации.

Още не е окончателно решено каква част от мощностите на ТЕЦ Брикел ще работят, докато се изгради сероочистваща инсталация, и дали ще има такива, коментираха за Investor.bg от МОСВ. От министерството посочиха, че в момента на дневен ред стои отоплението през зимата на Гълъбово, което се извършва основно чрез парно отопление, осигурявано от ТЕЦ Брикел.

Собственикът на „Брикел“ настоява държавата да му отпусне безплатни квоти за вредни емисии от своя резерв, който по принцип е предназначен за нови горивни инсталации, посочиха още от МОСВ. Въпросът обаче е доста спорен, тъй като по този начин на ТЕЦ Брикел биха се спестили средства за закупуване на квоти на европейския пазар, докато в същото време собствениците на други големи горивни инсталации в страната са направили сами съответните екологични инвестиции.

Другата седмица по всяка вероятност ще има заседание на Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ с участието на представители на браншови организации, в които влизат 137-те горивни инсталации, на които се полагат квоти за вредни емисии. Очаква се съветът да излезе със становище дали на ТЕЦ Брикел да бъдат отпуснати безплатни квоти за вредни емисии, което МОСВ ще има предвид при вземане на окончателно решение по въпроса, казаха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gersh
преди 13 години
Безхарактерното и про олигархично правителство работи в случая на Брикел срещу интересите на държавата. По делата ще ги познаете. Само си отваряйте очите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Собственикът на Брикел настоява държавата да му отпусне безплатни квоти за вредни емисии от своя резерв, който по принцип е предназначен за нови горивни инсталации, посочиха още от МОСВ."Настоява? Хе-хе!А кой ще плаща евросанкциите - да запитам отсега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още