IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 октомври

09:00 | 23.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 октомври

Цветан Цветанов отказа да каже кой му е плащал за консултации
в. Сега

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отказа да каже с кого са били сключени консултантските договори за анализ на криминогенната обстановка в България и за синхронизиране на българското законодателство, свързано с "условията за чужди граждани, които идват в страната".

В декларация пред Сметната палата, подадена през 2010 г., в която се посочват само промените в имотното състояние, настъпили в предходната година, Цветанов е вписал, че е получил 34 931 лв. извън основното трудово възнаграждение, както и 14 250 лв. от друга стопанска дейност.

Референдумът за Турция в ЕС се отлага за Коледа
в. Сега

Парламентарното решение за това да има ли референдум за членството на Турция в ЕС най-вероятно ще се проведе около Коледа. Това стана ясно вчера, след като в четвъртък вечерта правната комисия прие промени в закона за референдумите. С тях се вмени на ГРАО да провери валидността на подписите, събрани от инициативния комитет, който иска допитването.

Шефът на НС Цецка Цачева обясни вчера, че от службата са поискали 40-45 дни, за да проверят подписите. Те са над 300 000, но проверката ще спре, когато се установи, че 200 000 от тях са валидни. Това според закона е прагът, който задължава депутатите да се произнесат да има или да няма референдум.

„Глобул” настоява за либерализация на пазара на фиксирани услуги
в. Новинар

Либерализация на пазара на фиксирани гласови услуги в България и осигуряване на равни условия за развитие в сегмента на широколентовия интернет, поискаха от „Глобул”. От телекома призоваха регулаторните органи да предприемат адекватни действия, насочени към развитието и регулацията на местния пазар на широколентов интернет и този на фиксираните гласови услуги. Към момента България изостава от тенденцията на развитие в другите европейски страни. До януари 2010 г. проникването на широколентовия достъп до интернет у нас е 13% в сравнение със средното за ЕС ниво от 24,8%.

Първанов: Правителството се престарава
в. Новинар

Пропускаме златния си шанс да преструктурираме икономиката си, като сме оставили нещата на самотек. Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на Четвъртата национална правно-историческа сесия "Да бъдем равни с другите европейски народи". Според него страната е трябвало да определи два-три приоритета, които да издърпат икономиката напред.

"И после стоим и се чудим, и гледаме на БАН и на университетите като на консуматори на средства от бюджета", изтъкна държавният глава. Той подчерта, че тези научни звена е трябвало да дадат мнение, анализ и оценка. Да бъдем равни на другите народи от ЕС означава да бъде конкурентоспособни, категоричен е президентът.

Съдът махна такса "паяк"
в. Стандарт

Административният съд отмени решение на Общинския съвет във Варна - да се плаща 30 лв. с ДДС при принудително задържане на кола с "паяка". Производството по делото беше образувано, след като областният управител на Варна Данчо Симеонов оспорва решението на местния парламент с мотива, че то е в нарушение на правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.

Магистратите постановиха, че решението има последствия по отношение на неограничен брой хора. Това налага оповестяването му по достъпен начин чрез публикуване на цялото съдържание в интернет, както и местните печатни издания.

Топлото най-достъпно с камина и климатик
в. Стандарт

50-60 лева на месец за двустаен апартамент от 65 квадрата ще плащате, ако топлите с черни въглища. Този вид гориво може да се използва, ако имате локално парно или камина. Малко по-скъпо излиза огревът с дърва. За месец ще отделяте средно по 80-85 лв. С 5-10 лева отгоре излиза сметката с брикети.

Под 100 лв. на месец ще е отоплението за газифицираните жилища, въпреки че цената на природния газ скочи в сравнение с миналия отоплителен сезон.

НЕК и "Алпине Бау" намалиха с 10 млн. евро инфлационното оскъпяване на "Цанков камък"
в. Дневник

Националната електрическа компания (НЕК) и австрийското дружество "Алпине Бау" се разбраха да намалят инфлационното оскъпяване на хидровъзел "Цанков камък" с 10 млн. евро, съобщиха от икономическото министерство. Така, държавата ще трябва да плати допълнително на строителната фирма още 16 млн. евро, каквато опция съществуваше по договора с компанията. По план хидровъзелът трябва да заработи до края на годината и ще струва 379 млн. евро, при планирани две години по-рано 220 млн. евро.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Странна работа, Цветанов отказал? Да не се окаже агент Цвети накрая :)И сега какво? След като е отказал - редно е Кушлев да влезе в действие, това не е концерт по желание. Хайде да видим думите - в дела най-сетне :)Не разбирам как може достатъчно голям проект като "Цанков камък" да се оскъпи с над 70% и то посред криза?! Според мен въпроса е кой, на кого и колко е платил под масата. Също като напуканата още в строеж магистрала Люлин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още