IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР готова да финансира разширението на газохранилището в Чирен през 2011 г.

За модернизацията на единственото българско газохранилище ЕБВР може да отпусне кредит от няколкостотин милиона евро, след като анализът на проекта е изцяло готов

16:46 | 22.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕБВР готова да финансира разширението на газохранилището в Чирен през 2011 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) проявява интерес към проекта за разширение на газохранилището в Чирен и е готова да участва във финансирането му с до няколкостотин милиона евро, каза в отговор на въпрос на Investor.bg Стефка Славова, директор на банката за България, Полша и Албания. 

Тя обясни, че отпускането на кредита би могло да започне евентуално през следващата година, защото за тази „лимита на банката за България дори вече е надхвърлен“.

Стефка Славова посочи, че договорът за отпускането на заем за разширение на газохранилището в Чирен може да се подпише, след като е ясна точната стойност на целия проект, което предстои да се изчисли. Регионалният директор на банката допълни, че това е голям проект и към момента се доработват детайли от предварителния му анализ.

От началото на годината досега банката е сключила договори за отпускане на кредити за реализиране на проекти на територията на България на обща стойност 341 млн. евро, като се очаква до края на годината тази стойност да надхвърли 500 млн. евро, информира Славова. Един от по-големите проекти, които се осъществяват с помощта на ЕБВР, е обновяване на „Комбината за цветни метали“ в Пловдив, като проектът е на обща стойност около 170 млн. евро, а заемът от ЕБВР е 54 млн. евро.

Стефка Славова съобщи още, че банката е подписала договори с две български банки с гръцки собственици и с една предстои подписване до края на октомври, на които ще бъдат отпуснати на два равни транша общо 300 млн. евро тази и следващата година, като е възможно да се подпише договор и за трети транш от 150 млн. евро.

Както и досега, и през следващата година ЕБВР ще подпомага финансирането в България главно на проекти от областта на енергетиката, енергийната ефективност и общински проекти, стана ясно днес.

Последните четири дни у нас е на посещение делегация на борда на директорите на ЕБВР, която имаше срещи с президента, премиера и министри, с цел оформяне на впечатления във връзка с изработването на стратегията на банката за периода 2011-2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Разширение на газово хранилище , прилича на ремонта на 3 и 4 блок на АЕЦ , дават пари за папкане да си трайте ха ха ха *** работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още