IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Що е то учителски ПФ, каквито искат да станат професионалните фондове?

От правителствотото предложиха парите от пенсионните фондове да бъдат прехвърлени в солидарен фонд и да се управляват, както се управлява УчПФ

11:46 | 21.10.10 г. 1
Що е то учителски ПФ, каквито искат да станат професионалните фондове?

Основните характерни черти на Учителския пенсионен фонд (УчПФ) са, че държавата внася в него 4,3% от брутния доход на учителите, като този фонд е част от фискалния резерв и се управлява от НОИ. Той е вложен на краткосрочни депозити в БНБ, заедно с другите компоненти от фискалния резерв, каквито са Сребърният фонд, резервът на НЗОК и други.

Вчера от правителствотото предложиха парите от пенсионните фондове да бъдат прехвърлени в солидарен фонд и да се управляват, както се управлява УчПФ. Става дума за 467 млн. лв. към 30 юни 2010 г., намиращи се в момента в професионални пенсионни фондове.

Друго характерно за УчПФ, е че в него няма лични сметки, а всички пари са накуп и се изплащат в определени случаи, като например плащания на пенсиите при ранно пенсиониране или добавки към пенсиите на учителите.

На практика с национализирането на професионалните пенсионни фондове ще се премахне личната отговорност за пенсията, чрез лични вноски, на база деклариране на реални доходи. Така пенсията няма да е на база внасяното, а на база определеното от държавата. С това стимулите за осигуряване върху реалния доход намаляват, вместо да бъдат засилени.

Също така активите на пенсионните фондове вероятно ще трябва да бъдат разпродадени, защото нито УчПФ, нито Сребърният фонд, нито резервът на НЗОК е вложен в дългосрочни инструменти като акции или корпоративни облигации, най-малкото защото всеки момент може да бъдат похарчени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Положението с Б.Б. е неспасяемо.Добре би било да си отиде с мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още