IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 октомври

07:46 | 21.10.10 г. 1
Преглед на печата за 21 октомври

ГЕРБ ще обложи с данък "лукс" голяма част от масовите жилища
в. Сега

Управляващите направиха поредния си лупинг и погазиха обещанието си да не вдигат данъците догодина. Министерството на финансите се е върнало към идеята да бъде въведен данък "лукс", но обхватът му е значително разширен. Всеки, който има жилище с данъчна оценка над средната за съответната община, ще плаща с 30% по-висок налог. Това е записано в промените в Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на МФ.

Според проекта средната данъчна оценка ще се определя на базата на оценките на всичките имоти в общината през съответната година. Цифрата ще се утвърждава от общинския съвет и ще се публикува в интернет до 1 март всяка година.

Отчужденията за магистрали вече ще могат да се плащат и с европари
в. Дневник

Отчуждените земи за магистрали вече ще могат да се плащат с европейски средства, а не само с пари от бюджета. Новите правила за допустимост на разходите по оперативна програма "Транспорт" бяха одобрени вчера от правителството.

Целта е да се ускори изграждането на пътната и жп инфраструктура, коментира зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. В момента една от основните причини за забавянето изграждане на пътната и жп инфраструктура с европейски средства е липсата на пари за отчуждения.

Премиерът ще тества нов шеф на ДНСК половин година
в. Дневник

Милка Гечева е новият началник на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) - това стана известно от стенограмата на вчерашното заседание на правителството. "Тестът на г-жа Гечева е 6 месеца. Запиши си и тя да си запише този срок", са думите на премиера Бойко Борисов към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Този срок е даден за събаряне на незаконните строежи в страната. Министърът на финансите Симеон Дянков също има шест месеца срок, в който да прибере данъците от всички, които не са си платили за големите къщи. И накрая "да видим колко е тоталът от летенето с хеликоптера", казва премиерът Борисов на министрите си.

След четири години отлагане екоминистерството най-после ще разгледа плана за управление на парк "Странджа"
в. Дневник

Министерство на околната среда стартира приемането на плановете за управление на четири природни парка, внесени за разглеждане в периода 2006 – 2009 г., съобщи ведомството. Става дума за плановете на парк "Странджа", "Врачански Балкан", "Шуменско плато" и "Златни пясъци". За всички тях предишното ръководство не е е провело необходимите процедури, макар че плановете за управление са осоновния инструмент, регламентиращ какво може да се прави в тези защитените територии, изтъкнаха от екоминистерството.

БАН дава сгради 500 пъти по-евтино
в. Стандарт

Ако искате 500 пъти по-ниски цени за наеми на складове и лаборатории, отидете в БАН! Рентата на Българската академия на науките е уникална - шест десети от стотинката за провинцията и 0,02 евро за столицата. Точно толкова е наемът на квадрат, който БАН взема за свой имот от 6 дка от 2008 година насам. Скандалният факт е част от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, с който "Стандарт" разполага. От него става ясно, че академията е давала под наем повечето от имотите, които притежава, за смешно ниски суми. Част от цените не са актуализирани от 2007 година, а други от далечната 1994 година.

Чакаме 300 млн. от стари сделки
в. Стандарт

Над 330 млн. лв. чака държавата от стари сделки. Парите вече са присъдени от съда по дела, водени срещу некоректни купувачи от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха за "Стандарт" от там. Точната сума е 338 млн. лева, но от тях около 50 млн. лв. са несъбираеми. Дружествата, които са купили държавни фирми и не са изпълнили ангажиментите си по приватизационните договори, вече са заличени или фалирали. АПСК води дела срещу още некоректни купувачи за около 600 млн. лв. От тях около 400 млн. лв. се чакат за "Кремиковци", който е обявен в несъстоятелност. Все още за парите текат съдебни спорове с купувача по приватизационния договор "Финметалс холдинг", който препродаде завода и вече е сред кредиторите му. Комбинатът беше купен за 1 долар през 1999 г. Друг от солидните длъжници на хазната е "Вива Венчърс", която купи за жълти стотинки БТК (сега "Виваком"). Срещу нея АПСК води дело за около 60 млн. лева, дължими за неизпълнение на програма за трудова заетост. За да си гарантира вземането, агенцията е наложила запори върху имоти на БТК за съответната сума по данъчните им оценки.

Нови правила за хотелите
в. Стандарт

Туристически данък ще плащат всички хотели от 2011 г. вместо събираната сега такса. Новият налог няма да важи само за хижите. Данъкът ще се определя от броя на леглата и категорията на хотела. Досега туристическата такса се плащаше според броя на летовниците. Затова някои хотели криеха броя на гостите, които са ги посетили. Размерът на данъка ще се определя от общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
В България става лукс да си нахранен и облечен ... правителството пое курс към геноцид и прогонване на всеки що-годе заможен от страната. Напред към Ромска България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още