IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек ръст на превозените товари с камиони за деветте месеца на годината

Основните проблеми на автомобилните превозвачи сега са липсата на достатъчно оборотни средства и голямата междуфирмена задлъжнялост

17:18 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лек ръст на превозените товари с камиони за деветте месеца на годината

По предварителни данни за първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2009 г. има лек ръст на превозените товари от фирмите за тежкотоварни сухопътни превози, съобщи председателят на Асоциацията на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) Койчо Русев по време на проведена днес с София конференция по въпросите на автомобилния транспорт.

Русев посочи, че като се имат предвид за база издадените ТИР карнети за деветте месеца на 2008 г., то сега те са 90%, но пък миналата година спрямо предходната (за база) са били 81%. Все още обаче не може да се твърди, че забелязващият се ръст на товарите е устойчив, смятат от СОАТ.

По данни на асоциацията към момента лицензираните фирми за тежкотоварни превози в чужбина са 686, а тези с лицензи само за вътрешни превози – 1161.

Сред основните проблеми на автомобилните превозвачи сега са липсата на достатъчно оборотни средства и голямата междуфирмена задлъжнялост, отбеляза Койчо Русев.

„Не трябва да се повтаря ситуацията със затварянето на границата от стачкуващите гръцки фермери, което донесе загуби на българските превозвачи, за които те не са компенсирани от гръцката страна“, подчерта Русев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още