IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 октомври

07:32 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 октомври

1000 лева данък джип
в. Стандарт

Нов данък лукс ще удари собствениците на мощни джипове. От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. Допълнителният налог ще бъде между 3,69 лв. и 7,38 лв. за всеки киловат над 149. Не е изключено горната граница да бъде повишена още повече, казаха депутати. Това означава, че притежателите на джипове и спортни лимузини ще внасят хилядарка и нагоре за данък. Например за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще удари 1400 лв. Данък лукс ще бъде въведен и за скъпите имоти

И ВУЗ-овете на протест, искат още 24 млн. лв.
в. Новинар

Всички ВУЗ-ове в страната ще се вдигнат на протест, ако не получат повече пари за следващата година. Това реши на свое заседание във вторник Съветът на ректорите, на което присъства и образователният министър Сергей Игнатов. Университетите искат още 24 млн. лв. в бюджета за висше образование за 2011 г. Парите са за приетите близо 16 000 повече първокурсници. Ако средствата не бъдат осигурени, студентите ще трябва да заплатят обучението си на 100 процента, обясни шефът на синдиката във висшето образование към КНСБ доц. Лиляна Вълчева.

Игнатов от своя страна обясни, че вече е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков за исканите 24 млн. лв. Той уточни, че в бюджета винаги има отделени пари за кризисни ситуации, които могат да се използват.

Данък сгради скача с 80%
в. Стандарт

Данък сгради може да скочи с 80% от следващата година. С промяна на Закона за местните данъци и такси ще се даде по-голяма свобода на общините при определянето на налозите, научи "Стандарт". Идеята е да се разшири диапазонът за определяне на данък сгради и налога за прехвърляне на имот и да стане от 0,1 до 4,5 на хиляда от цената на жилището. Сега за данък сгради диапазонът е от 0,1 до 2,5 на хиляда, а за сделките с имоти облагането беше от 0,1 до 3 промила. Промените ще бъдат внесени в парламента по настояване на общините. В момента за апартамент с данъчна оценка от 100 000 лв. максималният данък е 250 лв., а догодина ще скочи до 450 лв.

Лекари, синдикати, студенти и полицаи заплашват с протести
в. Дневник

Почти всички, на които правителството се опитваше да угоди през последните седмици, за да предотврати каквато и да било форма на социално напрежение, във вторник заплашиха с нови протести. До лекарите и синдикатите, заради чиито искания през последните двайсетина дни се преобърна пенсионноосигурителната реформа и се правиха сметки за вноски, резерви, покриване на дългове, се наредиха студенти и дори полицаи.

На практика политиката на повече отстъпки доведе до повече настъпление. Позициите изглеждат все по-сериозно раздалечени, но както стана ясно, правителството ще внесе каквито промени реши в бюджет 2011. Като добавка пак във вторник "Синята коалиция" обяви, че няма да го подкрепи в парламента заради липсата на реформи..

Властта пак търси начин да не плаща за отчуждени имоти
в. Сега

Управляващите изглежда няма да се откажат от идеята държавата да не плаща обезщетения при отчуждаване на имоти за нуждите на национални обекти. Това става ясно от текстове в Закона за държавната собственост, предложени от правната комисия на парламента между първото и второто четене на поправките в закона.

Проектът е на кабинета и още докато се подготвяше от регионалното министерство, в него бе записано, че за такива обекти вместо обезщетение собственикът може да получи равностоен имот. Заради обществения натиск МС обаче се оказа от идеята, а сега се оказва, че депутатите отново се опитват да вкарат този запис в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още