IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последни сме по обхват на „Гражданска отговорност“ от страните със Зелена карта

Без застраховка „Гражданска отговорност“ са 22% от регистрираните автомобили у нас, МВР започва кампания за проверка на автомобилите

13:09 | 19.10.10 г. 6
Последни сме по обхват на „Гражданска отговорност“ от страните със Зелена карта

Без застраховка „Гражданска отговорност“ на МПС са 22% от регистрираните автомобили у нас, заяви на пресконференция днес Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“.

Богоев уточни, че изискването за участие в пространството „Зелена карта“ е поне 90% от автомобилите да са със „Гражданска отговорност“. В противен случай може отново да се спуснат бариерите пред пътуващите зад граница български автомобили и те да бъдат проверявани както преди 2007 г.

Ако покритието на застраховка „Гражданската отговорност“ падне под 75%, ще е нетърпимо за партньорите ни, сподели Богоев, като уточни, че все още няма писмо от Европейската комисия за налагане на санкции срещу нас.

Стана ясно още, че България е на последно място по обхват на „Гражданска отговорност“ сред страните членки на международното споразумение „Зелена карта“.

Успокояващ донякъде е фактът, че едва 1,3% от участниците в пътно-транспортни произшествия (ПТП) са без „Гражданска отговорност“ и едва 1,16% от претенциите към Гаранционния фонд са за автомобили без такава застраховка.

С цел увеличаване на обхвата на застраховката всички структури на МВР ще започнат кампания по проверка на автомобилите на пътя за сключена „Гражданска отговорност“, сподели комисар Алекси Стратиев по време на пресконференцията.

Той призна, че МВР няма капацитет да проникне във всички населени места и да провери автомобилите на паркинг, в гаражи и в дворове. Стана ясно, че основната част от автомобилите без „Гражданска отговорност“ са в малките населени места, където хората не знаят, че тя е задължителна, дори когато автомобилът не се ползва, например през зимния, неземеделски период.

Цените на застраховка „Гражданска отговорност“ трябва да са такива, че да покриват разходите на застрахователите, е мнението на КФН. Зад тази позиция застанаха и представителите на Асоциацията на застрахователите в България, но все пак се прокрадна традиционното изявление за 10-20% ръст в цената.

Новото при сключване на застраховката от тази година е, че се въвежда единна информационна система към Гаранционния фонд, която ще издава номерата на полиците. Застрахователите ще получават номера от Гаранционния фонд и съответно няма да има възможност за „антидатиране”, тоест сключване на полица след ПТП.

От фонда уточниха, че извън България са станали 295 ПТП с български автомобили без „Гражданска отговорност“, като фондът е платил 2 млн. евро за причинените щети. Тези суми реално се плащат от всички коректни платци, а Гаранционният фонд се опитва да си възстанови сумите от виновниците за ПТП.

Наскоро в Гърция е заведен иск от 21 наследници за смъртта на 4 българи при ПТП. Обвинението е срещу водача, който е единственият оцелял и тъй като няма как да намери 1,7 млн. евро, от Гаранционния фонд, т.е. всички коректно застраховани, ще платят.

Във фонда постъпват по 8,5 лв. от всяка сключена застраховка.

През 2007 г. претенциите срещу Гаранционния фонд са били 300 за 750 хил. лв., докато през 2009 г. те достигат 1 320 претенции за 4,5 млн. лв. За деветмесечието на 2010 г. претенциите са вече над хиляда, като по тях са платени 4,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Noize
преди 13 години
Ама сме първи по комисионни по ГО. В Европа комисионната по ГО варира между 5 и 15 %, а има страни, където въобще няма комисионни по задължителни застраховки, поради факта, че държавата задължава всички да сключват застраховки и не е редно някой да взима комисионни за това. У нас този процент е над 25%, което е безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
radkoDI
преди 13 години
По бегла информация от съседна Македония регистрация на колата (талон) правиш всяка година включително и застраховките, като сумата не никак малка. Ето защо все повече македонци предпочитат да карат коли с българска регистрация. И въпреки че ние сме облагодетелствани с най-ниската ставка по гражданска отговорност и ниски данъци за старите коли все повече българи тарикатеят надребно и не искат да си платят и това. Е разбира се че Европа ще ни налага ограничения и глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
mrvip
преди 13 години
Делът на колите, които излизат в чужбина без гражданска отговорност клони към 0, а и тези в страната не се движат много-много, щом при 22% незастраховани, ПТП-тата с тях са 1.3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
investment
преди 13 години
Нека застраховката "Гражданска отговорност" да е задължителна, но да се облекчи процедурата по спиране на автомобил от движение и последващото му възстановяване. Но не чрез КАТ и измислените такси. Примерно имам автомобил, който се ремонтира шест месеца и през това време защо е необходимо да се плаща задължутелната застраховка?Или имам няколко автомобила, които се ползват според сезона и искам да плащам застраховка само за времето, през което ползвам някой от тях.Как ще бъде санкциониран собственик на МПС, на който автомобилът му е в гаража? Т.е. санкцията не е по закона за движение по пътищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
radkoDI
преди 13 години
Както обичат да казват някой от хората със самочувстие - незнаието не е оправдание - затова пали "велосипеда" и до най-близкия застраховател да ти разясни що е то "Гражданска отговорност" и защо трябва да има почва у нас. Пък после четейки статията да не се сърдиме че виждаш ли държавата пак ще ни събира пари, защото вече под 80% от колите има тази застраховка, както беше с тоталната смяна на регистрационните табели преди няколко години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
AtanasSertov
преди 13 години
За първи път аз разбирам, че колата ако ми е в двора, и не мърда от там цяла зима, аз трябва да си правя застраховка. Много весело, а "нашата" полиция почва засилени акции. В *** се правят акции само когато ножа опре до кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още