IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаваме с Газпром съвместна компания за „Южен поток“ през ноември*

Председателят на Съвета на директорите на съвместната руско-българска компания за строежа на газопровада „Южен поток" ще бъде българин, заяви министър Трайчо Трайков

13:17 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Създаваме с Газпром съвместна компания за „Южен поток“ през ноември*

„По въпросите за реализацията на проекта за газопровода „Южен поток“ постигнахме сериозен напредък, договорихме се да бъде ускорена работата по създаването на съвместна компания, което предстои да стане през ноември“. Това заяви днес председателят на Газпром Алексей Милер след срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщи Итар-Тасс. Съвместната българо-руска компания ще е оператор на частта от „Южен поток“, преминаваща през територията на България.

България и Русия се разбраха да ускорят работа по реализирането на „Южен поток“, подчертава Милер. В тази връзка следващата седмица ще бъде подписано споразумение за извършването на технико-икономическо проучване за българския участък от газопровода, след което започва съвместната работа по изготвянето му, отбелязва шефът на Газпром.

Той допълва, че в същото време Газпром ще работи активно по всички други участъци от газопровода „Южен поток“.

„Мога твърдо да кажа, че газопроводът ще бъде въведен в експлоатация и първият природен газ ще премине по него към Европа в края на 2015 г.“, посочва Милер. Такива и са визираните досега разчети за построяването на газопровода.

Председателят на Съвета на директорите на съвместната руско-българска компания за строежа на газопровада „Южен поток" ще бъде българин, като българската страна ще има и мнозинство в Съвет на директорите, съобщи по-късно днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след среща в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с председателя на Газпром Алексей Милер.

Руската страна обаче очаква да има достатъчно голямо влияние в компанията за строеж на „Южен поток" и ще се споразумеем да има въпроси, по които обикновеното мнозинство в борда на директорите няма да се прилага, каза Трайков, цитиран от БТА.

По думите на Трайков, проектът „Южен поток“ се основава на най-оптималния маршрут, който минава през България. Газопроводът ще влиза на наша територия през Варна, северната дъга ще минава през Северна България и ще отива към Зайчар, а южната дъга ще е с маршрут от Ихтиман към Гърция. Цената на газопровада на наша територия ще стане ясна след предпроектното проучване.

Относно цените на руския газ Трайчо Траков коментира че те са определени „в договори, по които България е страна и всяка промяна в тях е отстъпка от страна на Русия“, което се случи лятото. „Ние искаме още отстъпки и си има начини те да се искат, обаче през това време не трябва да поставяме на карта други проекти, които са в наш интерес, а „Южен поток" е в наш интерес“, подчерта министър Трайков. Той допълни, че по новия договор за доставка на синьо гориво от Газпром вече се работи.
 

*Допълнено към 14,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още