IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 октомври

07:53 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 октомври

Двама депутати от ГЕРБ отиват на съд
в. Стандарт

Народните избраници Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев не са декларирали, че са били управители на фирми, които са обработвали земи, както и не са декларирали свързани лица. Заради това Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика реши, че има очевиден конфликт на интереси и ги даде на Върховния административен съд.

Комисията установи, че двамата са били в управата на заинтересовани фирми 12 месеца преди да станат депутати и не са декларирали това, каквото е изискването на закона. Освен това те са нарушили и разпоредбата за деклариране на свързани лица.

Софийският университет обмисля как да протестира срещу орязания бюджет
в. Сега

Недоволството е срещу проекта за бюджета за образование за 2011 г., тъй като не достигат средства за учебните практики и научната дейност на ВУЗ-а, посочи председателят на Студентския съвет на висшето училище Цвета Георгиева.

Тя съобщи, че е избрана инициативна група от четирима преподаватели и един студент, която трябва да прецени под каква форма на 1 ноември СУ ще изрази несъгласието си с проекта.

Пловдив се оплака пред ЕК от софийския боклук
в. Сега

Председателят на общинския съвет Илко Илиев и съветничката Дани Каназирева са сезирали различни евроструктури за конфликта между община Пловдив и правителството за приемането на още отпадъци на столицата.

"Изпратихме писмо до Катрин Дей, главен секретар в Европейската комисия, с искане делата, които водим срещу правителството за боклука, да бъдат включени в мониторинговия механизъм на Евросъюза", обясни Каназирева, цитирана от радио Пловдив.

Акция „Пушек” глобява по 50 лв. за вредни емисии
в. Новинар

През следващите две седмици инспекторите от „Автомобилна администрация” ще проверяват нивата на отработените газове и вредни емисии на превозните средства за обществен превоз на пътници и товари. Проверката ще бъде в цялата страна. Целта е да се повиши контролът за техническата изправност на автомобилите, които извършват обществен превоз на пътници и товари.

Акция „Пушек” започна в четвъртък на Околовръстния път в столицата. Първият проверен камион бе малък товарен „Мерцедес”, а димомерът отчете нормални стойности на пропусканите газове.

Търсим помощ от Полша за магистрала "Хемус"
в. Новинар

Полша ще подкрепи България за присъединяването й в Шенген. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с полския му колега Доналд Туск във Варна. Голямо впечатление прави решителността на българското правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност, заяви Туск. По думите на Борисов пък тази подкрепа е изключително важна, тъй като следващата година Полша ще приеме председателството на ЕС. България ще търси помощта на Полша и за изграждането на магистрала „Хемус” от София до Варна с европари.

Нов анализ в Германия ще доказва наличието на соя в колбасите "Стара планина"
в. Дневник

Пробите от колбаси по стандарта "Стара планина", в които беше намерена соя, ще бъдат изследвани отново в лаборатория в Германия. Това каза шефът на Националната ветеринаромедицинска служба (НВМС) Йордан Войнов.

Новият анализ трябва да установи какво е количеството соя в продуктите, тъй като според фирмите, уличени в нарушаване на стандарта, в тях има само следи от соя, а тя не е използвана като заместител на месото. Първото изследване, след което четири фирми бяха уличени като неспазващи стандарта, показа само наличието на соя, но без да бъдат посочени количествени параметри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още