IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Т. Младенов: Минималната работна заплата ще расте постепенно

За период от 10-15 години ще стабилизираме дългосрочно пенсионната система, заяви социалният министър

11:32 | 14.10.10 г. 2
Т. Младенов: Минималната работна заплата ще расте постепенно

"Mинималната работна заплата трябва да бъде над прага на бедността. В България прагът е 211 лева, а минималната работна заплата е 240 лева. От 240 лева, като се удържат данъци и осигуровки, сумата става по-малка от тази, която е прагът на бедността." Това каза в Пловдив социалният министър Тотю Младенов, съобщи Dnes.bg.

Според министъра минималната работна заплата трябва да расте постепенно. Но този въпрос ще стои на вниманието на Министерски съвет и на парламента от догодина.

Министърът припомни миналогодишното си предложение минималната работна заплата да стане малко над 270 лева и да е над прага на бедността.

"Ние сме поели един много сериозен ангажимент в Европейската стратегия „Европа 2000-2020” и искаме през следващите 10 години бедните у нас да намалеят с 260 000 души“, каза Младенов.

Във връзка с най-коментираната тема за пенсионната реформа министърът заяви, че най-добрият вариант е да се направи плавен преход, както за увеличаването на пенсионните вноски, така и на осигурителния стаж и на пенсионната възраст.

Това означава „да вдигаме осигурителния стаж по 4 месеца на година, за да достигне 37 години за жените и 40 за мъжете. А след това ще започнем да вдигаме пенсионната възраст, пак плавно, по 6 месеца на година, докато стигнем 65 години за мъжете и 63 години за жените. Но говорим за период от 10-15 години, за да стабилизираме дългосрочно пенсионната система“, обясни министър Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
alphaomega
преди 13 години
''искаме през следващите 10 години бедните у нас да намалеят с 260 000 души''Това със сигурност ще стане ! Те вече намаляват от ГЛАД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Хахахаха какви са тия смешки!Какъв ангажимент в Европейска стратегия с минимална заплата 120 евро и то БРУТНА?! Колкото до пенсионната възраст - и 100 години да я направите, пак ще ви е малко! Винаги ще я източвате тая пенсионан система - наред със здравната. Само че като останат само ромите в България - ще се наложи да я напуснете и вие, крадци и мошеници такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още