IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучват възможността за преминаване на „Южен поток“ през Румъния

При положителни резултати Русия и Румъния ще се споразумеят за реализацията му на територията на съседката ни, възможно е България да бъде заобиколена

10:36 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Проучват възможността за преминаване на „Южен поток“ през Румъния

По време на визитата на председателя на Газпром Алексей Милер в Румъния е подписан меморандум за подготовката на технико-икономически разчети за преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на Румъния, за което ще се сформира и съвместна работна група. Това се казва в съобщение на Газпром относно посещението на Милер вчера и днес в Румъния и срещите му по енергийни въпроса с премиера на страната и министъра на икономиката и търговията.

При положение че резултатите от технико-икономическото проучване са положителни, се предвижда през първото тримесечие на 2011 г. да бъде подписано руско-румънско междуправителствено споразумение за сътрудничество, което дава правна и политическа основа за реализацията на проекта „Южен поток“ на територията на Румъния, се посочва в съобщението.

В случай на подписване на междуправителственото споразумение, по-нататък руската и румънската страна ще предприемат необходимите действия, за да може в кратки срокове да бъдат сключени съответните договорености на корпоративно ниво, т.е. между Газпром и Transgaz, се казва още в съобщението на Газпром.

Още в средата на юни имаше съобщение от руския газов гигант, че Газпром и Румъния започват преговори за възможното участие на страната в проекта за строителство на газопровода „Южен поток“ и съответно преминаване на газопровода през територията на Румъния. Това на практика означава, че има вероятност газопроводът да премине през Румъния, вместо през България.

В началото на годината представители на румънското правителство декларираха неофициално желание страната да се включи в проекта, но от Газпром първоначално заявяваха, че не се водят преговори с Румъния за сметка на България.

Утре Алексей Милер пристига на посещение в България. Според предварителната информация той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с газопровода „Южен поток“ и новия дългосрочен договор с Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
martis
преди 13 години
Веднъж излиза информация, че България и Русия вече са се споразумяли по всички въпроси свързани с проекта, след това излиза публикация, че Русия започвала преговори с Румъния, за да заобиколи евентуално България ...На тези хора не може да има се угоди - ако усетят че някой не приема с възторг техните условия и видят, че гледа да подсигури собствения си държавен интерес - веднага започват с извиването на ръце и с публично търсене на алтернативи !!! Е с такива ако можеш да се разбереш за нещо .....и тази информационна агенция - Новости, като че ли е официалния говорител на Газпром. Всеки път, когато излезе информация, че Газпром ще игнорира България за газови проекти, винаги е от "новости".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още