IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 октомври

08:22 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 октомври

Стискаме асо за газовите преговори

в. Стандарт

България все повече се доближава до директни договори с "Газпром" за доставка на газ, твърдят близки до преговорите с Москва. По повод утрешното пристигане на президента на руския газов гигант Алексей Милер българската страна е подготвила сериозни козове в защита на нашите основни искания - отпадане на посредниците и намаляване на цената, по която "Булгаргаз" купува синьото гориво. Асото, което държат нашите преговарящи, са подписаните вече споразумения за изграждане на междусистемни връзки с Гърция и Турция. Така България сяда на масата за преговори от съвсем различна позиция. По тръбата от Гърция може да се доставят близо 1 млрд. куб. м газ годишно. В същото време връзката с Турция отваря път за доставка на договорените още 1 млрд. кубика от Азербайджан, които доскоро не беше ясно как ще стигат до България.

Пенсионният бранш скочи срещу намеци за национализация

в. Дневник

Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) се обяви срещу думите на социалния министър Тотю Младенов, че натрупаните средства за пенсия в частните професионални фондове трябва да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ), който да плаща срочните пенсии на осигурените в тях вместо частните дружества. Това стана вчера на форум за развитието на българския капиталов пазар, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

"Трябва да ограничим подобни амбиции. Извън проблема, че това са лични пари на осигурените лица, това заплашва и развитието на българския капиталов пазар", отбеляза Анастас Петров, изпълнителен директор на "ING пенсионно осигуряване" и член на управителния съвет на БАДДПО.

Бизнесът със строителни материали бавно се възстановява

в. Дневник

Бизнесът със строителни материали бавно се възстановява от кризата. Това коментираха пред "Дневник" търговци и производители, участващи в есенното специализирано изложение на "Стройко 2000", започнало днес в София. И допълниха, че отчитат ръст на продажбите през тази година спрямо 2009 г. Има фирми, които участват за първи път в проявата като канадската "Компопан", която предлага сглобяеми екокъщи.

За разлика отпреди две години пространството пред НДК не е пълно с изложители. Не са заети и всички етажи в НДК. Малко бяха и посетителите в сряда след официалното откриване на изложението, което ще продължи до 19 октомври. Над 500 български и чужди фирми участват в 35-ото издание на изложението, казаха организаторите.

Акционерните дружества ще вписват всеки нов собственик до 7 дни

в. Сега

Шефовете на акционерни дружества да вписват всяка промяна в собствеността в 7-дневен срок и да опресняват периодично списъка на акционерите в търговския регистър. Това е записано в приетите вчера от кабинета промени в Търговския закон.

За неспазване на това изискване се предвиждат глоби от 500 до 2000 лв. Търговският закон и сега изисква всяко АД да води книга на собствениците, само че липсва срок, в който да се вписват промените, ако някой се раздели с акциите си.

Банковата тайна оцеля

в. Стандарт

Банковата тайна засега оцеля. Депутатите от правната комисия отхвърлиха предложението на кабинета висши представители от Националната агенция за приходите да имат достъп до кредитните досиета на гражданите и фирмите. Депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. С тях се цели да се стопират някои схеми за източване на ДДС, а данъчните да имат по-бърз достъп до банковите досиета. Срещу проекта обаче скочиха главно депутати от ГЕРБ като най-яростните противници бяха Искра Фидосова и Емил Радев от ГЕРБ.

Сменят винетните стикери с електронни

в. Новинар

До две седмици строителният министър Росен Плевнелиев ще внесе в Министерския съвет проект за изграждане на системи за събиране на такси по пътищата на километър. „Тези, които карат малко, ще плащат малко, а тези, които преминават много километри, ще плащат повече”, обясни министърът. Предвижда се тази система да бъде въведена през 2014 година. Според Плевнелиев тя е справедлива, но възниква проблем с Европейската комисия. Проблемът е, че ако ние направим магистралите платени, Брюксел ще си поиска вложените в тях европейски средства, коментира министърът.

Работници съдят фирмата си

в. Новинар

Всички настоящи и бивши служители на козметичната компания „Ален мак“ завеждат дела в Районния съд за неизплатени трудови възнаграждения. До момента са събрани над 100 подписа на работници, които ще бъдат представлявани от двама адвокати на КТ „Подкрепа", съобщи Дарик радио.  Председателят на регионалната организация на КТ „Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев заяви, че най-вероятно съдът ще обяви компанията в несъстоятелност и единственият начин работниците да получат парите си е да заведат дела без значение, че се водят на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) се обяви срещу думите на социалния министър Тотю Младенов, че натрупаните средства за пенсия в частните професионални фондове трябва да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ)"Тотьооо, 89-та година беше отдавна - стига комунизъм и грабежи!"Според Плевнелиев тя е справедлива, но възниква проблем с Европейската комисия. Проблемът е, че ако ние направим магистралите платени, Брюксел ще си поиска вложените в тях европейски средства, коментира министърът."Справедлива ама незаконна. Ако ще и според ББ да е справедлива, няма да стане. Магистралите не са построени с частни капитали че да се събират такси на километър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още