IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: Не сме банка, за да финансираме топлофикациите

Към момента забавените текущи задължения за газ на топлофикациите в страната са общо около 47 млн. лв.

18:08 | 13.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: Не сме банка, за да финансираме топлофикациите

Не сме банка, за да финансираме топлофикациите, когато не си плащат навреме задълженията за доставен природен газ, коментира днес изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Димитър Гогов по време на поискано от парламентарната комисия по икономика и енергетика изслушване за финансовото състояние на големи топлофикации в страната и готовността им за започващия отоплителен сезон.

Гогов информира, че към момента забавените текущи задължения на топлофикациите в страната са общо около 47 млн. лв. (в тях не влиза договореното разсрочено плащане на стари задължения), докато преди година са били двойно повече. Около една четвърт от тази сума е размерът на забавените плащания на Топлофикация София.

Най-тежко обаче е положението с общинската Топлофикация Шумен, чийто дългове са най-големи спрямо оборота й, затова подаването на газ към нея е спряно.

Шефът на Булгаргаз допълни, че при забавяне плащанията на топлофикациите към дружеството, е възможно то да не може да се издължи към своите доставчици (т.е. Газпром) и тогава „може кранчето да бъде спряно извън страната“.

Според изнесените обобщени данни от няколко големи топлофикации в страната стана ясно, че дружествата в Бургас, Варна и Плевен предвиждат да приключат годината на печалба, но към момента също имат забавени плащания към Булгаргаз.

Топлофикация Пловдив, собственост на ЕВН, няма задължения за природен газ, но няма да приключи годината с печалба. От ръководството на дружеството информираха, че планират да довършат наскоро започналото строителство на когенерационни съоръжения до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
dikobraz
преди 13 години
като не са банки да врътват кранчето и ФЕРТИГ. както Яне Сандански го е казал - по добре ужасен край, отколкото ужаси без край. Време е да се приключва с топлофикациите. Че и на потребителите е трудно. които плащат - не знаят за какво плащат. които не плащат - нЕма и да платят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
net_spy
преди 13 години
потребителите също не са банки, за да финансират топлофикациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още