IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата се понижава за седми пореден месец през септември

Характерното за септември повишено търсене на специалисти за началото на учебната година променя структурата на постъпилите на работа

14:49 | 13.10.10 г. 2
Безработицата се понижава за седми пореден месец през септември

През септември безработицата в страната е 9,03%, съобщават от Агенцията по заетостта. За сравнение през август равнището й спадна с 0,09 процентни пункта спрямо юли до 9,14%. 

По данни на институцията безработицата намалява за седми пореден месец, като основен фактор за това е ръстът в броя на започналите работа в образованието с началото на учебната година.

Регистрираните през септември безработни в бюрата по труда са 30 930, като нараства делът на освободените от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, от транспорта и съобщенията и от сектора на имотите.

На работа през месеца са постъпили 13 908 безработни. Броят им се увеличава спрямо август с 2 666.

Характерното за септември повишено търсене на специалисти за началото на учебната година променя структурата на постъпилите на работа.

Увеличава се делът на започналите работа специалисти и на тези с висше образование. Работещите висшисти са се увеличили три пъти в сравнение с август, а относителният им дял е 31,6% от всички, които постъпват на работа през септември.

Традиционно през септември нараства делът на местата от публичния сектор, отново поради старта на учебната година.

Най-много места през месеца са обявени в преработващата промишленост (2 831), в административни и спомагателни дейности (2 596), в образованието (2 076) и в търговията (1 443).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Vldmir
преди 13 години
Това е информация, която показва, че икономиката ни се възстановява (сам го каза), а не че живеем по- добре. Това са две различни неща за мое и твое съжаление. И все пак по- добре спрямо кога- преди 3 години или преди 30?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Дотук в последните няколко дни износът, инфлацията и безработицата сочат към възстановяване на българската икономика.Къде са плюещите сега да обяснят че всъщност "народът" живеел зле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още