IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 октомври

08:17 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 октомври

МВФ: Проблеми в съседни страни може да са рискови за България

в. Новинар

Евентуални икономически проблеми в съседни страни може да са предизвикателство и евентуален риск за България. Това са заявили представители на Международния валутен фонд по време на среща със зам.-министъра на финансите Боряна Панчева във Вашингтон. Икономистите оцениха високо готовността на българското правителство да продължи структурните реформи в здравеопазването, образованието и пенсионната система. МВФ потвърди оценката си за значително подобрение на фискалната и финансово-икономическа ситуация в страната.

Кредиторите ще плащат за ликвидация на "спящите" фирми

в. Сега

Пререгистрацията на фирмите в Търговския регистър, която трябваше да приключи до края на 2010 г., се удължава с още половин година - до 30 юни 2011 г. Дружествата, които пропуснат и този срок, няма да минават през служебна ликвидация, а ще бъдат обявени на сайта на Агенцията по вписванията. Така всеки, който има интерес, ще може да поиска пререгистрация и обявяване в ликвидация по реда на Търговския закон. Това предвижда законопроект, подготвен от правосъдното министерство.

Законът сега предвижда след крайния срок фирмите, чиито собственици нехаят или се крият, да бъдат ликвидирани служебно, т.е. държавата да се погрижи за това и после да си търси парите от търговеца. Но в повечето случаи това ще са фирми, източени и натоварени със задължения, включително към бюджета. Затова се предлага друго решение, с което разходите по ликвидацията ще поемат онези, които имат претенции към фирмата.

БТК е на финалната права в смяната на собствеността

в. Дневник

След близо половин година на преговори, БТК е на финалната права да смени собственика си. Това научи "Дневник" от запознати източници, пожелали анонимност.

Според тях основните банки кредитори на телекомуникационната група вече са подписали предварително споразумение (lock - up agreement) за преструктурирането на дълговете на компанията с мецанин инвеститорите в групата и стратегическият им партньор - арабския телеком Oger Telecom.

Предстои споразумението да се подпише окончателно, като според източниците на "Дневник" ако се стигне до финализирането му капиталовата структура на телекомуникационната група ще се промени.

Договорът с "Атомстройекспорт" за Белене е удължен с още 6 месеца

в. Дневник

Националната електрическа компания (НЕК) е подписала нов анекс с "Атомстройекспор" за изграждането на атомната централа в Белене. Това съобщиха за "Дневник" от Българския енериген холдинг. Последният изтече на 30 септември, а новият е до 31 март 2011 г.

Изграждането на централата е замразено от септември 2009 г., след като България изгуби стратегическия инвеститор в "Белене" - германската RWE. Оттогава правителството не е взело решение дали трябва да дострои централата. Това ще предложи консултантът на проекта, който още не е избран. Процедурата е във финалната си фаза, обясниха кратко от холдинга.

Китайци предлагат вагони на БДЖ

в. Стандарт

20 фирми са купили тръжни документи за доставката на 30 нови спални вагона за БДЖ. Сред тях има българска и китайска компании, както и други известни производители на влакове, каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Вагоните трябва да развиват скорост 160 км в час.
Изискването кандидатите да са произвеждали вагони през последните 3 години е сложено, за да се пресече изборът на фирма без опит, каза шефът на БДЖ Пенчо Попов. В бюджета са заложени 20 млн. лв. за вагоните. За цялата поръчка ще са необходими още около 64 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още