IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

07:29 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 октомври

Само 30% от фирмите в България са действащи
в. Дневник

Само малко над 30% от фирмите в България са реално действащи, показва статистиката на Агенцията по вписванията. Три месеца преди да свърши тригодишният период за пререгистрация на бизнеса, в агенцията са се вписали едва 285 301 фирми. Други 129 хил. фирми са създадени след 2008 г., когато започна процедурата по пререгистрация.

Близо 900 000 стари търговци обаче още не са подали заявления в агенцията. Срокът изтича на 31 декември и за 80-те работни дни до края на годината могат да се регистрират максимум 50 - 60 хил. дружества.

Бандити крадат по 2 бона на ден от банкомати у нас
в. Новинар

Около 1000 евро на ден се крадат с фалшиви банкови карти в Европейския съюз, като същата сума – 2000 лв., е напълно възможно да е валидна и за България. Това коментира за „Новинар” Александър Кирков, заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност. Статистиката е направена на базата на доклади на Европейската банкова асоциация, но за страната ни тази информация е тайна, тъй като от нея зависи имиджа на финансовите институции, посочи Кирков. Средно за Европа на всеки 1000 евро се открадват по 20 евроцента.

Комисията "Кушлев" ще претърсва и обискира
в. Сега

И оперативни правомощия се дават на комисията за установяване на престъпното имущество. Т. нар. комисия "Кушлев" ще може да изисква съдействие от органите на МВР, за да извършва претърсвания и изземания. Те ще са по реда на НПК - след съдебно разрешение. Ще се правят, когато има достатъчно данни да се предположи, че в помещение или у човек има вещи, предмети, документи или компютърни системи, които съдържат информация, относима към процедурите по закона. Претърсванията и изземванията по искане на комисията ще са възможни само в един от казусите на действието й - когато работи срещу хора, които са обвинени в определени от закона престъпления.

Първанов и Меркел се ангажираха за ускоряване на проекта "Набуко"
в. Дневник

Президентът Георги Първанов и германският канцлер Ангела Меркел потвърдили ангажимента на двете страни за ускоряване на проекта "Набуко", съобщи прессекретариатът на държавния глава. На среща днес (вчера – бел. ред.) двамата са обсъдили въпроса за увеличаването на енергийната сигурност на ЕС чрез диверсифициране на източниците и трасетата на пренос на енергоресурси към съюза.

Канцлерът Меркел потвърдила интереса на германския бизнес към увеличаване на присъствието си в България. Тя подчертала, че в страната ни развиват дейност около 5 000 германски фирми, в които на ръководни позиции работят и много българи.

Поредната общинска фирма затъна в злоупотреби
в. Сега

Столичната общинска фирма "Озеленяване" отново е проверявана за злоупотреби, научи "Сега". От Икономическа полиция са дали становище в Софийската районна прокуратура за образуване на преписка за длъжностно престъпление срещу директора Ненко Ненков, потвърдиха от полицията. Проверка е назначила и кметът Йорданка Фандъкова.

Сигналът в Икономическа полиция е подаден от бившия служител на "Озеленяване" Георги Острев и е за сключване на неправомерни бартери с частни фирми, за укриване на ДДС и данък печалба. Острев твърди, че сегашният директор Ненко Ненков е сключил неизгоден бартер за фирмата, като я е ощетил с близо 50 хил. лв.

Домоуправителят агент на парното
в. Стандарт

Домоуправителят ще носи отговорност за всички в блока, които не си плащат парното. Това ще стане възможно, ако Народното събрание приеме предложението на "Далкия Варна" (бившата "Топлофикация Варна"). То е внесено миналата седмица в парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.

От дружеството предлагат да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, чрез които да бъде въведена нова рамка за заплащане на сметките за парно отопление, съобщи ръководителят "Проекти и проучвания" в компанията Тодор Николов. Идеята на "Далкия Варна" е сдруженията на собствениците на етажна собственост да носят отговорност за навременното плащане на фактурите от всички собственици на апартаменти в блока.

Учат фермери как да взимат пари от ЕС
в. Стандарт

Фермерите могат да преминат безплатен курс на обучение, където да научат как се взимат помощи от Брюксел. Възможностите, които предоставя Общата селскостопанска политика на нашите земеделски производители, ще бъдат представени на семинар в Пловдив. Това е заключителната дискусия по проекта "Реформата на Общата селскостопанска политика - нова визия за европейското земеделие" на в. "Стандарт", съфинансиран от Европейската комисия. Семинарът ще се проведе в Конферентната зала на Международния панаир в Пловдив от 11 часа на 19 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още