IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС решава през ноември за присъединяването на България към Шенген

Германия ще даде „своята честна и справедлива оценка“ дали България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген, заяви германският канцлер

16:02 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: ЕС решава през ноември за присъединяването на България към Шенген

Предстои през ноември Европейският съюз да реши дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство през следващата година. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след официалната си среща днес в София с премиера Бойко Борисов.

По предварителните разчети България би трябвало да се присъедини към Шенген през пролетта на следващата година.

По думите на Меркел Германия ще даде „своята честна и справедлива оценка“ дали България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген. Тя обаче не уточни отсега каква ще бъде оценката на Германия.

Меркел посочи само, че освен техническите критерии за присъединяване се има предвид дали се спазва върховенството на закона в страната и дали законосъобразно се издават визи за граждани извън Шенгенското пространство, т.е. да няма корупция в този процес.

Изпълнението на критериите за присъединяване към Шенген ще се разглежда отделно за България и Румъния, каза още Меркел.

Тя допълни, че Германия следи отблизо борбата с организираната престъпност и с корупцията в България и по нейно мнение страната има „съществен напредък“ в тази насока.

Меркел добави, че България води „солидна финансова политика“ и предприема мерки в икономическата сфера за излизане от кризата. По думите й в тази насока ще помогнат средствата от еврофондовете, а също и изграждането на големи инфраструктурни обекти, които помагат на икономиката да се развива по-бързо.

„Искам да ви уверя, че ако се вземе положително решение през ноември за присъединяване на България към Шенген, ще удвоим и утроим усилията си като външна граница на ЕС“, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Той добави, че „няма да допуснем случващото се в икономическата сфера в Гърция да се случи и у нас“.

Борисов съобщи още, че преди десетина дни у нас е разбита най-голямата досега печатница на фалшиви евро и в тази връзка на 15 октомври у нас пристига директорът на Европол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още