IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 октомври

07:47 | 11.10.10 г. 2
Преглед на печата за 11 октомври

ЕС ще задължи и България да си плаща сметките до 60 дни
в. Сега

Държавите в ЕС ще могат да бавят плащанията си към бизнеса най-много 60 дни, в противен случай ще трябва да плащат солени лихви и компенсации. Това предвиждат промени в евродирективата за забавените плащания, за които се споразумяха преди броени дни Европарламентът и Съветът на министрите. Промяната ще се гледа от Европарламента идната седмица и след утвърждаването й от Съвета на министрите ще влезе в сила, най-вероятно от началото на 2011 г.

МРРБ свика кризисен щаб за магистрала "Тракия"
в. Сега

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) свика през уикенда кризисен щаб за строителството на магистрала "Тракия". Той ще трябва да обсъди план "Б" за проекта, застрашен заради проблемите около единия от изпълнителите - "Мостстрой", поискал миналата седмица обявяване в несъстоятелност.

Вчера регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че се разработват варианти, при които "Холдинг Пътища", част от който е "Мостстрой", "ще тръгне да потъва здраво". "Нямам притеснения към момента, между деветте компании изпълнители, обединени в консорциум за "Тракия", има солидарност. Големият риск тук е "Холдинг Пътища", защото той е основен участник в "Мостстрой", ако той тръгне да пада, тогава вече трябва да имаме план Б", коментира министърът.

Райфайзен централбанк иска да купи собственика на "Мол Варна"
в. Дневник

Австрийската Райфайзен централбанк иска да купи всички акции на "Милър мол Варна", който притежава едноименния търговски център, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Банката досега е финансирала изграждането на мола, както и сделката по закупуването от британската "Милър дивелъпмънтс".

Райфайзен централбанк е компанията майка на Райфайзенбанк (България), която притежава и "Райфайзен имоти". "Райфайзен централбанк желае да придобие пряк или непряк едноличен контрол върху "Милър мол Варна" ЕАД, като купи 100% от издадените акции от капитала на дружеството", пише в уведомлението на антимонополния орган.

Законът за конфискацията заплашва и бизнес партньори
в. Дневник

Малко предприятие купува машини от своя дългогодишен бизнес партньор Х, но след време се оказва, че той е използвал фирмата си за пране на пари. На Х е повдигнато обвинение и срещу него започва проверка от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, известна като "Кушлев". И изведнъж машините на малкото предприятие се оказват запорирани и заплашени от конфискация.

Причината - комисията "Кушлев" е преценила, че след като то от години работи с Х, няма как собственикът или управителят да не са знаели, че купуват машини, придобити с мръсни пари. Всичко това ще се случи, ако проектът на закон за отнемане на незаконно придобитото имущество бъде приет в последния си вариант, предложен от Министерството на правосъдието. Ако действащият закон дава право на комисията да блокира и конфискува имущество на фирми, контролирани от проверяваното от нея лице, проектът позволява да се посегне и на собствеността на компании, които просто са правили бизнес с него.

Спират топлото на фирми с дългове
в. Стандарт

Много фирми заради кризата не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. По този повод "Топлофикация София" обмисля варианта да спре топлоподаването към тези от тях, които не се намират в жилищни блокове и не делят сгради с редовни платци, заяви пред агенция "Фокус" изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. По думите му през последната година длъжниците на "Топлофикация" са намалели с 5-6%, като основната причина за това са делата, които дружеството води срещу неизрядните си платци.

Горски броят богаташки вили
в. Стандарт

И горските се втурнаха да описват незаконните строежи върху държавния горски фонд. В Белица вече акцията започна. Най-напред ще се обходи курортната местност Семково. От години се знае, че там повечето от вилите са незаконно построени. Никой обаче в планинското градче не знае точния им брой.

Проверката ще отнеме доста време. Не е тайна, че много от крайградските къщи са вдигнати без каквото и да е строително разрешение. Горските ще потичат доста, за да обиколят Семково, тъй като цялата местност се простира на около 150 декара. Акцията трябва да приключи до края на тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
filipopo
преди 13 години
Сериозен сайт сте. Не се излагайте с местност от 150 декара, в която "Горските ще потичат доста, за да обиколят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Държавите в ЕС ще могат да бавят плащанията си към бизнеса най-много 60 дни, в противен случай ще трябва да плащат солени лихви и компенсации. "Да се готвят Бойко и Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още