IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият здравен министър: Свободният пазар не е добър за здравеопазването

Монополът на здравната каса твърдо се запазва и през следващата година, категоричен е д-р Константинов

12:35 | 09.10.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Новият здравен министър: Свободният пазар не е добър за здравеопазването

Няма начин всички пари за здраве да ги концентрираме в Националната здравноосигурителна каса. 

Има имунизации, международни програми и спешна помощ, които са прерогатив на държавата и не зависят от осигурителния статус на човека.

Това заяви днес министърът на здравеопазването Стефан Константинов, предаде Dnes.bg. Той допълни, че монополът на здравната каса твърдо се запазва и през следващата година.

Константинов поясни, че не вижда нищо лошо в това здравната вноска да бъде 8% и добави, че по европейските практики това не е изключително висока вноска.

„Моделът за България, при който имаме национална каса, е по-добър", заяви здравният министър пред Дарик радио.

„Псевдоконкуренцията в здравеопазването ни докара до това положение, в което се намираме в момента", поясни д-р Стефан Константинов.

„Свободният пазар в медицината и в здравеопазването не е хубаво нещо, каза още той.

Според него в болничната помощ подредбата на финансирането трябва да изглежда така, че определени средства да бъдат в определени болници, за да има по-качествено оборудване.

Доплащането за здравни услуги първо трябва да се въведе в извънболничната помощ, защото пациентът е най-добрият контрольор, каза Константинов.

Той прогнозира, че доплащането няма да е голямо като сума и ще е посилно дори за хората с ниски доходи.

„То ще се въведе от 1 януари 2011 година, ако няма голяма обществена съпротива“, каза министърът.

Според него хората биха приели по-лесно доплащането, отколкото намаление на пакета услуги, до който да имат достъп.

„Причината в здравеопазването да има нужда от повече средства си остава, така че не виждам нищо лошо в това да има 8% здравна вноска. Ако нещата вървят добре, ако се намали малко напрежението, ако се подредят нещата, това ще е могъщ стимул за развитието на доброволното осигуряване“, заяви здравният министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Дано поне остойностяването на здравните услуги да избута, че то се е видяло, че друго от него няма смисъл да очакваме:http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/09/973962_zdravniiat_ministuiska_da_vnese_ot_chujbina_nov/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
tashunko
преди 13 години
Този не е с всичкия си. Явно мениджърските (икономическите) му възможности са силно ограничени. Поредното доказателство, че ББ и обкръжение нямат нюх да избират правилните хора за управлението си - кашата, която забъркват става все по-голяма и неясна дори и за самите тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Свободният пазар не е хубаво нещо за крадливите лекари. Затова тоя *** плещи тези тъпотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Ами няма направления - защото *** е отишъл преди тебе с родата и направленията са свършили... а те осигуровки не плащат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Forko
преди 13 години
Това е пълен абсурд. Плащам всеки месец осигуровките си. Когато се наложи аз или детето ми да отиде на изследвания, получавам неизменно един и същ отговор - няма направления. Така че отивам и си плащам. Г-н Константинов се опитва да ме убеди, че "услугата", която получавам в момента е прекалено скъпа за НЗОК (а тя е никаква тъй като досега не съм получил нито едно направление), т.е. трябва да се увеличи здравната ми вноска тъй като болниците издъхват. Освен увеличената здравна вноска ще имам възможността да си доплатя когато се наложи да ползвам услугите за които съм "осигурен". В крайна сметка, след всичките тези разходи, заключението на уважаемия господин е да отида и да си направя доброволно осигуряване за всеки случай. Питам, какво ще се подобри за мен след като започна да плащам 8% и освен това да си доплащам? Дори когато си купувам кисело мляко знам конкретно за какво давам 20 стотинки повече. Защо да давам повече на НЗОК за да получавам същата кофти услуга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
"Има имунизации, международни програми и спешна помощ, които са прерогатив на държавата и не зависят от осигурителния статус на човека."Тогава държавата да си отдели перо в бюджета!Откъде накъде ще се краде пак НЗОК?!"Константинов поясни, че не вижда нищо лошо в това здравната вноска да бъде 8% и добави, че по европейските практики това не е изключително висока вноска."По европейските практики помощите за безработица следва да са към 400Е, пенсията - поне 800Е. Като иска европейски практики - ще почака.Като има свободен пазар - ще лъсне колко МНОГО пари се наливат за услугите с НИСКО качество! За капак сега искат и доплащания, абе аз не разбирам като толкова я цитират Европа - къде там видяха подобен хибрид?!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
svobodnia pazar e 4udesen za zdraveopazvaneto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Да се твърди такова нещо при състоянието, до което държавната НЗОК докара здравеопазването, е наглост във висша степен !!! Ходи му обяснявай на тоя пион, че например ***, използвайки вратичката за "спешна помощ" източват десетки милиони от Здравната система ежемесечно, често СИМУЛИРАЙКИ заболяване - само и само да се доберат до един безплатен болничен обяд. Научили са си урокът - "Болят ме главата и корема, стана ми много лошо и припаднах..." - и аре - Спешна помощ, пълни изследвания на стойност четирицифрена сума, нахранват го, установяват, че ***, хъхрещ хитрец е здрав и го пускат да си ходи.Разбира се, че управляващите няма да премахнат монополът на Здравната каса, защото тогава кой ще остане в нея? И кой ще плаща безплатната медицинска помощ - за вечните привилегировани - Гошо Ушев, Пена Чиновничката и Хъхрю "ромът" ??? И понеже племето на последният става все по-многобройно, здравеопазването ще затъва все повече, докато се срине съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Следващият да влиза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още