IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът през август на фокус през седмицата

В петък БНБ ще обяви преките чуждестранни инвестиции, приходите от туризъм и баланса по текущата сметка през август

07:57 | 11.10.10 г.
Износът през август на фокус през седмицата

Още в понеделник (11 октомври) ще получим отговор на въпроса реализира ли България рекорден месечен износ за всички времена през август. През юли износът нарасна с рекордните 46% на годишна база до 2,94 млрд. лв., което е вторият най-добър резултат в историята на страната.

В понеделник НСИ ще обяви и ревизия на данните за износа и вноса през юли.

През август 2010 г. може да отчетем и първи положителен търговски баланс, след като през юли реализирахме най-малкия дефицит по търговското салдо за последните 10 години от март 2000 г. насам, когато той е бил 64 млн. лв., а през юли 2010 г. бе 89 млн. лв.

Традиционно август е силен за туризма, което увеличава потреблението, включително на вносни стоки и може би поради това няма да видим превишение на износа над вноса.

Също в понеделник НСИ ще обяви производството и продажбите в промишлеността, строителството и търговията през август.

За понеделник е насрочен и аукцион за ДЦК в евро с оригинална срочност 2 години и шест месеца.

За вторник (12 октомври) няма насрочени събития.

В сряда (13 октомври) НСИ ще обяви инфлацията на потребителските цени през септември.

За четвъртък (14 октомври) са насрочени общи събрания на Флоримонт Пропъртис АДСИЦ и Дружба стъкларски заводи АД. Акционерите на първото дружество ще гласуват рутинните решения за редовно общо събрание като приемане на доклади, освобождаване на директорите от отговорност за дейността им през 2009 г. и назначаване на одитор за 2010 г. Акционерите на Дружба стъкларски заводи АД ще гласуват за разпределяне на дивидент от 28,7 млн. лв. за сметка на неразпределената печалба на дружеството.

В петък (15 октомври) БНБ ще публикува платежния баланс за август, в който влизат преките инвестиции, приходите от туризъм, търговския баланс (износ минус внос), салдото по текущата сметка, депозитите на чужденци и други.

За петък са насрочени и общи събрания на акционерите в Индустриален капитал холдинг АД и Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ. Петък е и краен срок за подаване на заявления за конвертиране в акции на конвертируемите облигации на Индустриален холдинг България АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още