IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 октомври

07:57 | 08.10.10 г.
Преглед на печата за 8 октомври

Правителството посегна и към резерва на здравната каса
в. Сега

След като похарчи част от фискалния резерв и реши да вдигне социалните осигуровки с 3%, за да осигури пари за бюджета, правителството посегна и към средствата от резерва на здравната каса, трупани 10 години. Очаква се до края на годината резервът на НЗОК да доближи 1.4 млрд. лв. Финансовият министър Симеон Дянков пък поиска и парите от Сребърния фонд, създаден в подкрепа на пенсионната система, да се влеят в икономиката.

Според подписаното споразумение между Българския лекарски съюз и кабинета парите по сметките на здравната каса ще бъдат прехвърлени в републиканския бюджет заради очакваните по-високи разходи за здравеопазване догодина. Идеята бе да се гарантира, че догодина 544 млн. лв. от здравни вноски ще отидат за лечение, а няма да стоят като излишък. Това беше цената, която премиерът Бойко Борисов се съгласи да плати, за да няма лекарски протести.

Безпарична София купува скъпо имот на морето за почивна база
в. Сега

Въпреки че притежава редица имоти по морето и че градският й транспорт е пред фалит, Столичната община е решила да купи парцел в Ахтопол за над 800 хил. лв. На него се намира почивна станция на общинската фирма "Електротранспорт".

На имота от близо 8.4 дка са разположени 27 запуснати бунгала, които работещите в столичните трамваи и тролейбуси използват през лятото. Доскоро за това "Електротранспорт" е плащала 4 хил. лв. наем годишно на община Царево. Преди 4 месеца управляващите от ГЕРБ обаче са решили да купят и земята под бунгалата с мотива, че община Царево ще продава парцела, а тъй като София го използва за социална дейност, е добре да го придобие.

Еколози издействаха отстъпки за горите, но не и за заменките
в. Сега

За да умилостиви еколозите, агроведомството е готово да изтегли някои спорни текстове от проекта за нов закон за горите, но не и тези, позволяващи бетонирането на порочните замени. Това стана ясно вчера след дискусия на аграрния министър Мирослав Найденов с еко организации.

Според проекта ще могат да се застрояват всички заменени терени, ако не попадат в защитените територии, земите в "Натура" и в 2-километровата зона от брега на морето. За да покажат солидарност към еколозите, от агроведомството обявиха, че са склонни да се откажат от няколко спорни текста.

Увеличението на пенсионните вноски може да е с 1,5 - 2%
в. Дневник

По-малко увеличение на пенсионните вноски и по-малко от очакваните от лекарите пари за здравната система през 2011 г. Това може да се окаже финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика през тази седмица.

Решенията, които вчера се коментираха неофициално от източници в правителството, се търсят, за да се постигне някакво съгласие и с работодателите и те да се върнат в тристранния съвет, който напуснаха в сряда в знак на протест срещу обявените 3 процентни пункта повишение.

Централизираните обществени поръчки тръгват с хаос и закъснение
в. Дневник

По схемата "един за всички и всеки за себе си" започна обявяването на единни централизирани обществени поръчки, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите обяви преди дни първите два общи конкурса за всички министерства и подопечните им второстепенни разпоредители с бюджетни средства, показва справка в регистъра за обществените поръчки.

Справка на сайта на ведомството показва, че финансовото министерство е планирало да обяви общо четири общи поръчки до 10 септември и за срок от две години, но го прави след тази дата - едната поръчка е от 17 септември, а другата от 5 октомври. Ведомството, оглавявано от Симеон Дянков, търси компании за доставка на канцеларски материали и на самолетни билети.

Такситата с бизнес класа
в. Стандарт

Не само в самолетите и влаковете ще има бизнес класа. Такситата също ще въведат луксозно возене със скъпи коли, кожени тапицерии и дори пепелници. Това обмислят да предложат общинарите на собствениците на таксиметрови компании. Предстои до месец съветниците, кметството и компаниите да седнат на една маса и да определят таван за цените на такситата. Това обаче ще стане, след като депутатите приемат промените в закона за автомобилните превози, които регламентират най-ниската и най-високата стойност, която компаниите могат да вземат за километър транспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още