IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: България да инвестира в инфраструктура и енергетика

Транспортните проекти и енергийната ефективност трябва да станат стратегически приоритети за страната, се казва в анализ на Икономическия и социален съвет

15:40 | 05.10.10 г.
Експерти: България да инвестира в инфраструктура и енергетика

Сред основните приоритети на България трябва да бъдат инвестициите в транспортната инфраструктура и в безвъглеродната и нисковъглеродна енергетика и енергийната ефективност. Това става ясно от анализ на Икономическия и социален съвет (ИСС) за стратегическите приоритети на българската икономика за следващите 10 години, по информация на БТА.

Анализът на ИСС е на тема "Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на Стратегия "Европа 2020". „Необходимо е стратегията задължително да бъде приета от Народното събрание и да има законов характер“, твърди Божидар Данев, член на ИСС и председател на Българската стопанска камара.

Един от основните изводи, направен в анализа, е, че двадесетгодишният преход към действаща пазарна икономика не е довел до ефективни структурни реформи в икономиката.

Според ИСС е целесъобразно Националната програма за развитие "България 2020" да се реализира в два периода. В краткосрочен план - до края на 2013 г., трябва да се постигне устойчив и балансиран растеж чрез изглаждане на дисбалансите и преструктуриране на икономиката.

Като основна задача на икономическата политика съветът посочва създаването на необходимите условия за излизане от текущата рецесия при съхраняване на финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още