IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 октомври

07:39 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 октомври

Общините искат двойно повече пари за зимата
в. Дневник 

Общините настояват държавните субсидии за капиталови разходи и за зимно чистене на пътищата да се увеличат почти двойно спрямо заложените в проектобюджета за 2011 г. Това е записано в протокола за разногласията между сдружението на общините и Министерството на финансите при консултациите за бюджета.

Изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова предупреди, че почти всички кметства ще имат проблеми, тъй като вече са изразходвали 80% от средствата, а зимата ще е дошла преди парите от бюджета.

Над 160 болници съдят здравната каса
в. Сега

Между 160 и 170 болници, или над половината в страната, са подали искове срещу здравната каса за неизплатени средства за извършена дейност, съобщиха вчера от Асоциацията на лекарите от болничната помощ. Дължимите суми към лечебните заведения вече са 150 млн. лв., тъй като за август не им е платен още нито лев. От март до юли пък им е плащано едва 80% от отчетеното лечение.

Ситуацията е безпрецедентна. Досега не е имало толкова дела срещу касата, внесени наведнъж, а самата НЗОК до м.г. не е отказвала и бавила парите на лечебните заведения. Според договорите им с НЗОК касата е длъжна да плаща за извършена дейност, каквато те са отчели. От друга страна, се очаква НЗОК да започне да плаща част от дължимото още от този месец.

Половин милион бонус от търга до договора
в. Стандарт

Договори с половин милион лева завишение са сключвали в строителното министерство. Това обяви регионалният министър Росен Плевнелиев по повод доклад на Сметната палата за периода 2008-2009 г.

Прогнозната цена за корекция на река Асеновска е била 1,3 млн. лв., а договор е сключен за 1,8 млн. лв, даде пример той. Сред фрапантните нарушения е и сключване на контракти със задна дата, след като работата по тях вече е приключила. 5 месеца след ремонт на водопровода в Сливен е сключен договора за изпълнение. Контрактът със строителния надзор е подписан на същата дата, на която е издаден обекта, обясни Плевнелиев.

Път за 5,3 милиона връща туризма в балнеокурортите
в. Стандарт

Път, изграден с европейски средства, ще върне туристите в едни от най-прочутите български балнеокурорти. Отсечката, която ще бъде изцяло рехабилитирана, свързва известните с минералните си извори Стрелча, Красновски бани и Хисар.

Стартът на проекта, който се реализира благодарение на финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, бе даден от шефа на Агенция "Пътна инфраструктура” Божидар Йотов в присъствието на зам.-областният управител на Пловдив Георги Игнатов и народни представители от областта.

Летище София с мини Шенген
в. Стандарт

Пътниците, които са от държави от шенгенското пространство, ще пътуват в отделни асансьори и стълби от тези от останалите държави. Специални стъклени стени ще преграждат достъпа до мини "шенгенското пространство" на летище София.

Последните промени на аеропорта, които ще осигурят разделянето на пътниците, пътуващи или пристигащи от държави в шенгенското пространство от останалите, ще бъдат завършени до няколко месеца. Инвестицията е за над 1 млн. лв.

Взимат здравето от Дянков, дават го на Цветанов
в. Новинар

Финансовият министър Симеон Дянков вече да не се разпорежда с парите от здравни вноски, а ресорът да бъде прехвърлен на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това предлага председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Пред ТВ7 той обяви, че в недалечното минало здравеопазването е било към МВР като част от националната сигурност. Според него и в настоящата ситуация трябва да стане така.

Борисов нахока френския посланик заради членството на Турция в ЕС
в. Сега

Въпросът дали България подкрепя присъединяването на Турция към Европейския съюз бе използван от премиера Бойко Борисов за закъсняла критика срещу френския посланик Етиен дьо Понсен и към всички чужди посланици, "превишаващи правата си". Острите реплики бяха направени пред турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, който вчера бе на официална визита в София.

След срещата на двамата премиери стана ясно, че няма развитие по въпроса за обезщетяване на тракийските бежанци заради имотите им в Турция. "По този детайл за имотите на българите - всеки, който има документ, нека да го представи, а ние с колегата ще търсим начин да решим техния проблем", обясни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още