IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предлага допълнителни резерви по Гражданска отговорност на МПС

Те ще бъдат в допълнение към сега заделяния пренос-премиен резерв, чийто размер е обвързан с минимално определена необходима сума за покритие на риска за едно застраховано МПС

14:35 | 04.10.10 г.
КФН предлага допълнителни резерви по Гражданска отговорност на МПС

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага застрахователите да заделят допълнителни резерви по задължителната застраховка Гражданска отговорност на водачите, ползвателите и собствениците на моторни превозни средства (МПС), съобщиха от комисията. Заделянето на допълнителни резерви може да повлияе на финансовия резултат на застрахователите.

Предложението, залегнало в проектонаредба на КФН, е било представено на среща със застрахователния бранш в края на миналата седмица. На срещата са присъствали председателят на КФН Стоян Мавродиев и зам.-председателят, ръководещ направление Застрахователен надзор, Борислав Богоев, както и представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Гаранционния фонд (ГФ) и Националното бюрото „Зелена карта”.

Първата стъпка в посока преодоляване на проблемите, свързани с ниския обхват на Гражданска отговорност, закъсненията в отчитането на полиците, повишаване качеството на данните, адекватността на премиите по застраховката на поетите рискове и достатъчността на техническите резерви е приемането на две наредби на първо четене на 29 септември 2010 г.

Наредбата за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от Кодекса за застраховането ще постави начало на отчитането на полиците в рамките на 24 часа след сключването им, както и ще спомогне да се елиминират редица грешки, които сега се допуснат при полиците „на кочан”. Предвижда се въвеждането на електронен четец за разчитане на информацията от свидетелствата за управление и създаване на регистър на щети в Гаранционния фонд.

Измененията и допълненията в Наредба № 27 касаят заделянето на допълнителни резерви по Гражданска отговорност. "Образуването на този резерв се налага поради завишения риск по тази застраховка, породен от високата пазарна конкуренция, водеща до намаляване на цената, както и от увеличение на плащанията вследствие нарастване на средния размер на претенциите, особено във връзка с неимуществени вреди", уточняват от КФН.

Несигурността по отношение на бъдещите плащания нараства още повече поради увеличаване на броя и стойността на претенциите, предявени по съдебен ред, както и голямото забавяне в предявяване на щетите.
С приемането на двете наредби се цели намаляване броя на незастрахованите моторни превозни средства, повишаване на отчетността на сключените полици по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, както и изолиране на грешките при попълване на полиците.

Проектонаредбите са изпратени на застрахователите за съгласуване и след получаване на предложенията от тях ще бъдат предложени за гласуване на второ четене.

Друга заложена мярка в проектопрограмата на КФН е изготвяне и приемане на методика за уреждане на претенции за неимуществените вреди. Вече са направени първите стъпки в тази насока, като се ползва италианският и испанският опит. Въвеждането на тази методика ще доведе до по-голяма информираност и по-справедливи обезщетения, откъдето се очаква да се намали броят на предявяваните пред съда претенции, са целите на КФН.

Изготвят се критерии за присъждане на рисков рейтинг на застрахователите за надзорни цели, който да се определя от мястото на даден застраховател в т.нар. рискова матрица, която се изгражда в зависимост от вероятността за настъпване на риск и ефекта от настъпване на съответния риск върху пазара. Тази оценка на риска ще позволи надзорните действия да се ориентират към по-рисковите застрахователи и областите от дейността им, изложени на по-голяма вероятност от неблагоприятно развитие, смятат в КФН.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още