IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците подават исковете си срещу здравната каса днес

Шефовете на лечебните заведения внасят иск за 125 млн. лв. за оказана болнична помощ по клинични пътеки

10:43 | 04.10.10 г.
Болниците подават исковете си срещу здравната каса днес

Управители на болници в цялата страна днес подават колективно искове срещу Националната здравно-осигурителна каса в Софийски градски съд. Исковете са за дължими от касата суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението е на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.

По данни на Здравната каса натрупаните досега задължения към болниците са в размер на 125 милиона лева. От болниците искат да получат и лихвите за просрочените задължения.

От касата съобщиха, че най-късно до утре болниците трябва да получат обещаните от финансовия министър допълнителни 65 милиона лева. Парите вече са в сметката на касата за погасяване на отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК.

Недостигът на пари в болничната система и опитите на държавата да запълни дупките по това перо с непопулярни мерки доведоха до оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова миналата седмица. Припомняме, че тя представи концепция, според която пациентите трябва да доплащат сами за лечението си, което й струваше министерския пост.

Междувременно от лекарските среди са категорични, че национален протест срещу здравната реформа ще има. Стачните действия са обявени за 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още